Un mister vechi de trei milenii

Arheologii au descoperit în Danemarca 2.000 de spirale mici de aur
 

Arheologii au descoperit în estul Danemarcei peste 2.000 de mici spirale de aur ce au fost create acum aproape 3.000 de ani, în Epoca Bronzului. Marea întrebare este de ce oamenii acelor timpuri îndepărtate au depus atât de mult efort pentru a făuri obiecte migaloase. Legătura dintre oameni și Soare, dar mai ales ritualurile magice pot fi explicațiile legate de o descoperire ieșită din comun mai ales prin numărul mare al obiectelor.

Zona Boeslunde de pe insula daneza Sjælland este cunoscută pentru diversele vase de aur descoperite în trecut, vase ce datau din Epoca Bronzului. Cea mai nouă descoperire i-a uimit însă pe arheologii de la Copenhaga, fiindcă este vorba de 2.000 de mici spirale din aur, de 3 cm lungime fiecare, obiecte datate în perioada 900-700 i Hr.

Fiecare spirală este din aur și marea întrebare este la ce puteau fi folosite atât de multe spirale greu de fabricat cu uneltele deloc sofisticate ale acelor timpuri.

Lucrurile trebuie privite prin prisma faptului că Soarele era un simbol sfânt pentru locuitorii Danemarcei din Epoca Bronzului, explică Flemming Kaul, de la Muzeul Național al Danemarcei. Oamenii care trăiau acum aproape trei mii de ani credeau că aurul are o legătură cu Soarele fiindcă este galben și strălucește. În plus, se considera că aurul este veșnic ca Soarele și mai ales că avea ceva din puterea Soarelui, mai spune Kaul, citat de The Local.

Tocmai de aceea, pentru crearea obiectelor din aur, niciun efort nu era prea mare, iar despre destinația micilor spirale se pot face doar speculații. Este posibil să fi împodobit robele marilor preoți, fiind chiar inserate în țesătură sau poate erau parte a oiectelor ceremoniale pe care aceștia le purtau pe cap.

Este posibil ca marii preoți să fi purtat brățări uriașe pe brațe, în timpul ritualurilor, iar aceste mici spirale puteau împodobi roba sau capul. Cert e că străluceau în lumina soarelui, iar efectul era cu siguranță puternic în rândul celor care asistau la ritual. 

Sursa: HotNews.ro

 

Vote it up
74
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza