Un jurnal de expediție vechi de un secol a fost descoperit în Antarctica

Un jurnal fotografic despre expediția lui Robert Scott a fost găsit după un secol în care a stat prins în gheața continentului Antarctica, a declarat Fundația Moștenirea Antarcticii din Noua Zeelandă
 

Jurnalul a aparținut omului de știință George Murray Levick și a fost descoperit în afara bazei din Terra Nova a lui Scott (1911) după topirea gheții, vara trecută, relatează Yahoo.com.

Părți din manuscris au mai putut fi citite, dar mediul umed în care a stat a deteriorat jurnalul, a precizat directorul Fundației Mostenirea Antarcticii, Nigel Watson. "Este o descoperire extraordinară. Jurnalul este o parte esențială care lipsea din dosarul expediției", a apreciat Watson. "După ce am petrecut 7 ani conservând clădirea si colecțiile lui Scott, suntem încântați să găsim încă noi artefacte", a mai adăugat directorul Fundației Moștenirea Antarcticii. 

Paginile jurnalului au fost duse în Noua Zeelandă pentru a fi conservate, iar mai apoi vor fi recondiționate și returnate în Antarctica, unde Fundația lui Watson depune eforturi să conserve 5 situri folosite de exploratori precum Scott, Ernest Shackleton și Edmund Hillary. 

Expediția lui Scott s-a separat în 2 grupuri după ce a ajuns în Antarctica, contingentul liderului sau atingând Polul Sud pe data de 17 ianuarie 1912, găsindu-l acolo pe norvegianul Roald Amundsen care se afla deja acolo de o lună.

Scott și companionii săi au murit mai târziu din cauza expunerii la condițiile meteo foarte dure și a înfometării. 

Levick s-a aflat în grupul care a călătorit de-a lungul costei pentru a face observații științifice, dar s-a rătăcit de bază când banchizele de gheață au facut ca nava să nu mai ajungă să-i preia. Cei 6 oameni au supraviețuit iernii antarctice săpând o peșteră în gheață și mâncând animale sălbatice din zonă, inclusiv pinguini si foci. 

Mult mai interesantă decât acest jurnal a fost o lucrare științifică intitulată "Sexual Habits of the Adelie Penguin", care a fost pierdută până când cercetătorii Muzeului de Istorie Naturală din Londra au redescoperit-o în 2012. Sunt înregistrate observații ale obiceiurilor "depravate" ale pinguinilor, incluzând un comportament homosexual și masculi încercând să se împerecheze cu corpurile femelelor moarte. Levick a fost atat de îngrozit de obiceiurile pinguinilor încât și-a scris observațiile despre acest subiect în limba greaca, pentru ca publicul de rând să nu poată înțelege. Lucrarea sa nu a fost niciodată publicată.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
201
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza