Un jandarm cu constiinta

Gorjeanul Aurel Traistaru nu a vrut sa pastreze un diplomat cu 50.000 de euro
<p>Aurel Traistaru se indrepta spre parcarea din fata blocului unde locuia in Targu-Jiu. Voia sa-si ia ceva din masina, o Dacia 1310, si se grabea, fiind una din acele seri reci de februarie, din acest an. Dupa ce a ajuns, a observat chiar langa autoturismul sau o geanta diplomat si o sacosa. Nu era nimeni in jur. Si-a dat seama ca cineva le-a uitat acolo si ca probabil, in scurt timp, le va cauta disperat. Cum era deja intuneric afara, a urcat in apartamentul in care locuia si a inceput sa caute in sacosa cu gandul de a da de vreun act al proprietarului. Si a gasit mai multe documente.

Lucrurile apartineau unui om de afaceri care isi avea firma chiar in acelasi bloc. Aurel, care are 35 de ani si lucreaza de peste un deceniu in cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Gorj, nu s-a gandit nicio clipa sa vada ce se afla in diplomat. Gasise destule acte pentru a identifica proprietarul si a sti unde-l poate gasi pentru restituirea obiectelor pierdute. Asa ca a coborat, din nou, in fata blocului, unde l-a si gasit pe omul care le ratacise.
– Va multumesc! Bine ca le-ati gasit, pentru ca am in diplomat cateva zeci de mii de euro, i-a spus afaceristul.

Mai tarziu, Aurel a aflat ca, in geanta pe care o gasise, se aflau 50.000 euro. Dar nu a avut niciun regret. Nu fusese tentat deloc sa vada ce se gaseste inauntru.
A primit o scrisoare de multumire din partea proprietarului, iar cei de la Consiliul Judetean Gorj i-au oferit un inscris de onoare.

Totusi, lui Aurel Traistaru nu i s-a parut ca a facut ceva deosebit. Cand l-am intrebat daca se schimba cu ceva situatia in cazul in care ar fi stiut cati bani erau, mi-a raspuns: „Nu, nu conta. I-am inmanat banii fara niciun regret si as face mereu la fel. Nu am luat niciodata ceva ce nu mi se cuvine“. Totusi, daca ar avea o asemenea suma, Aurel ar cumpara o casa pentru el si familie. E casatorit de zece ani si are doi copii. „Banii aceia reprezinta salariul meu pe 15 ani. Niciodata nu o sa am atatia la un loc.“

Multi au fost cei care l-au intrebat, apoi, ce a fost in capul lui sa dea inapoi o geanta in care era o asemenea suma. „Conteaza mult cei sapte ani de acasa si credinta in Dumnezeu. Apoi anii de scoala“, spune Aurel, care are trei principii de baza in viata: corectitudinea, loialitatea si adevarul.
Pana la urma, acestea nu au ramas nerasplatite. Gestul lui i-a impresionat pe colegii si superiorii lui, iar Aurel Traistaru a avansat in grad inainte de termen, devenind, pe 21 februarie anul acesta, plutonier major. La ceremonia de avansare a participat colonelul Costel Gavrila, seful Jandarmeriei Romane, care l-a felicitat. „Avansarea a fost o surpriza si sunt fericit. Ea inseamna un pas inainte in cariera mea militara. As face mereu acelasi lucru, daca ar fi sa ma mai aflu intr-o asemenea situatie“, a spus Aurel, emotionat ca un copil.</p>

Vote it up
392
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza