Un gradinar englez

James Priest readuce la viata gradina pe care a amenajat-o pictorul impresionist Claude Monet, intre 1883 si 1926
 
<p>
Stand pe treptele din fata casei acoperite de verdeata, in care Claude Monet a locuit timp de 43 de ani, James Priest se uita atent la gradina sa. „Acolo a trebuit sa plantez flori de nu-ma-uita langa irisii albastri, mai degraba decat pansele albe.“

Ca sa-si sustina spusele, Priest urmareste cu degetul randurile colorate de pe diagrama pe care o tine in mana. „Vizitatorul trebuie sa fie capabil sa descopere, dintr-o privire, toate emotiile pe care pictorul le-a exprimat in lucrarile sale“, explica el. „Trebuie sa respect instructiunile pe care le-am mostenit de la fostii gradinari, in timp ce am in minte spiritul tablourilor lui Monet.“ Obiectivul numarul unu pentru el a fost sa pastreze elementele imuabile ale gradinii, cum sunt irisii si glicina, pe care Monet, data fiind fascinatia sa pentru Asia, le-a importat. La fel si resadirea a mii de plante in fiecare an. „Trebuie sa tii cont de un complex de factori, ca sa mentii viu un tablou care implica sensibilitatile naturii – valuri de caldura, pesticide, ploaie – , dar si de disponibilitatea semintelor“, continua James Priest.

La varsta de 18 ani, britanicul din Maghull, o suburbie a orasului Liverpool, a petrecut o vacanta in Paris si a descoperit Franta. A fost dragoste la prima vedere. Priest s-a indragostit de tot ce tine de tara asta. „Mi s-a tot spus ca oamenii nu sunt prea prietenosi si ca trenurile intarzie tot timpul! Dar a fost un «nu stiu ce», care m-a facut sa ma simt aici ca acasa.“

De mai bine de 30 de ani, barbatul, poreclit, la Giverny, Englezul, a facut din Franta a doua sa tara, unde isi arata dragostea pentru natura: „E un virus pe care l-am mostenit de la vechiul gradinar, care avea grija de gradina noastra pe cand eram pustan.“ Priest a studiat horticultura in Lancashire, apoi a urmat cursurile prestigioasei scoli Kew din Londra. Dupa aceea, portile celor mai frumoase gradini ale lumii s-au deschis inaintea lui, inclusiv domeniul privat al lui Elie de Rothschild, la Royaumont. Baronul i-a oferit permis de munca pentru 17 ani si i-a dat posibilitatea de a lucra in cadrul altor proiecte horticole, oriunde in Franta.

In 2002, in plin proces de divort, Priest a plecat din Royaumont, dar nu si din Franta, unde devenise un nume in calitate de designer de gradini. Apoi, a venit o zi speciala, in 2009. Hugues Gall, director al Fundatiei Claude Monet, cauta un gradinar-sef si i-a oferit postul lui Priest. Pentru prima data, un englez conducea destinele asezamantului mitic, la a carui restaurare Lila Acheson Wallace, sotia fondatorului Reader’s Digest, a contribuit cu generozitate. Ingrijit de o duzina de oameni, locul a primit in 2011 un numar de 611.000 vizitatori. Privind la corolele unor azalee roz, la petalele lor delicate zvacnind in bataia vantului, James Priest se gandeste la Monet. Daca s-ar putea intoarce, pictorul ar fi incantat sa vada ca visul sau de artist este viu.

Mai multe informatii pe www.fondation-monet.fr

JAMES PRIEST

• Nascut: 1.01.1958
• Locul nasterii: Maghull, Marea Britanie
• Adresa: strada Claude Monet, Giverny (Normandia)
• Carte de vizita: gradinar-sef la Fundatia Claude Monet, din luna iunie 2009.
• Obiectiv: sa duca mai departe viziunea lui Claude Monet
</p>
Vote it up
264
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza