Un Facebook pentru musulmani

Dupa ce s-a mutat in Finlanda, Mohamed El-Fatatry a fondat cea mai mare retea de socializare dedicata lumii islamice
 
<p>
Mohamed El-Fatatry avea 19 ani in momentul cand tatal sau l-a indemnat sa se mute intr-o tara unde avea sa fie apreciat, si talentele puteau sa-i fie recunoscute indiferent de pasaportul detinut. „Tata lucrase in Emiratele Arabe Unite si nu se simtise suficient de apreciat, deoarece era cetatean egiptean“, povesteste El-Fatatry, care la acea vreme studia tehnologia informationala in Emirate.

„M-a atras faptul ca Finlanda avea reputatia unei tari a tehnologiilor de varf si ca aveam posibilitatea sa studiez fara a plati taxe“, spune el. Asa ca, in 2004, El-Fatatry a sosit in Finlanda si si-a inceput studiile la Universitatea de Stiinte Aplicate Metropolia, unde a fost indemnat sa se inscrie la cursuri de antreprenoriat si studiul afacerilor, dar si de tehnologie informationala. Astazi, Mohamed El-Fatatry, in varsta de 26 de ani, este presedintele Muxlim Inc., una dintre companiile care au inregistrat cea mai rapida crestere in Finlanda. Compania se ocupa de administrarea retelei de socializare Muxlim.com, la care au acces aproximativ 25 de milioane de musulmani din intreaga lume. Un numar uluitor, ce totalizeaza 10 la suta din toti musulmanii utilizatori de internet.

Muxlim.com nu este nici site religios, nici politic, ci mai degraba se concentreaza pe stilul de viata islamic – cultura, spectacole, sport, moda, spune El-Fatatry. „Stilul de viata musulman nu este atat de diferit fata de cel occidental, asa cum cred multi“, adauga el. Muxlim Inc. este, de asemenea, implicat in consultanta in domeniul afacerilor, ajutand companiile sa intre in contact cu clientii musulmani.
Mohamed El-Fatatry a fost deja plasat de doua ori in clasamentul celor mai influenti 500 de musulmani din lume. Acest top este realizat de Centrul Regal de Studii Strategice Islamice, un institut independent de cercetare din Iordania. El-Fatatry considera nominalizarea sa drept un indicator al influentei crescande a internetului in statele islamice. „Epoca digitala a revolutionat pentru totdeauna lumea, inclusiv pe cea musulmana“, spune el.

Propriul univers al lui El-Fatatry a fost revolutionat de mediul online inca de pe vremea cand era adolescent. „In Emiratele Arabe, aveai voie sa folosesti internetul doar in scop profesional, iar eu reuseam sa intru pe internet din biroul tatalui meu“, isi aminteste el.

La varsta de 16 ani, preda deja webdesign la Institutul de Tehnologie din Emirate. „La primul salariu, mi-am luat un Nokia Communicator, cel mai avansat telefon mobil de la acea vreme. Nokia a fost, de asemenea, si motivul pentru care m-a interesat, la inceput, Finlanda“, sustine El-Fatatry.
„Cred cu tarie ca Muxlim este, mai presus de toate, o poveste de succes a Finlandei“, spune el. „Am venit aici ca student, fara experienta.  Mi s-au deschis porti, am fost incurajat si aici mi s-a dat ocazia sa-mi pun in practica ideile de afaceri.“

In ciuda climei reci, Mohamed El-Fatatry se simte ca acasa in Finlanda. „Imi place modestia finlandezilor, dar le apreciez si curajul, acel sisu, cum ii spun finlandezii“, povesteste Mohamed.
„Finlandezii au exportat o gramada de inovatii si simt ca si eu impartasesc macar un pic din acest idealism.“
Cand a sosit in Finlanda, nimeni nu l-a intrebat pe El-Fatatry ce fel de pasaport detine. Dar, de curand el a inceput sa-si puna aceasta intrebare. Si are deja raspunsul: intentioneaza sa-si depuna actele pentru a obtine cetatenie. „In Finlanda ma simt ca acasa“, spune el.

Mohamed El-Fatatry
Data nasterii:  27 decembrie 1984
Locul nasterii: Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite
Profesia: Director executiv, editorialist
Resedinta: Helsinki, Finlanda
Ambitie: Imbunatatirea respectului si a intelegerii reciproce intre comunitatile musulmane si restul lumii

</p>
<p>&nbsp;</p><strong><a href="http://diff4.smartadserver.com/call/cliccommand/4711480/[timestamp]?" target="_blank">Cu 10 euro pe zi rata, iti cumperi apartament de 65.000 euro.</a></strong>
Vote it up
206
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza