Un creier echilibrat

Ne place la nebunie cum gadgeturile ne-au schimbat viata. Dar specialistii avertizeaza: au efecte negative
 
<p>Da, suntem innebuniti dupa modul in care computerele, PSA-urile, jocurile video, mobilele BlackBerry şi iPod-urile ne-au revolutionat stilul de viata şi ne ajuta sa ne distram şi sa comunicam la orice ora din zi şi noapte. Insa pot avea şi efecte negative asupra sanatatii noastre spune dr. Gary Small, autor al iBrain: Cum supravietuim schimbarii tehnologice a mintii moderne. In primul rând izolarea in lumea ultimelor tehnologii ne poate rupe de interactiunea sociala, care ne tine departe de stres. Jocurile video - chiar daca ne imbunatatesc coordonarea ochi-mâini, şi chiar daca sunt bune la pregatirea profesionala a chirurgilor sau pilotilor – pot afecta functionarea lobului frontal al creierului, ingreunând procesul de memorare, atentia, şi abilitatile de rezolvare a problemelor. “Nu este chiar nociv, dar nici benefic. Trebuie gasit un echilibru”, spune dr. Small. Iata sfaturile lui:
Calculeaza timpul liber total pe care il petreci „conectat” la tehnologie. Timpul mediu pe care oamenii il petrec afundati in lumea digitala (incluzând aici TV-ul şi jocurile video) este de şase ore pe zi. Redu acest timp cu 10-20%, petrecând mai mult timp cu familia şi prietenii.
Considera prioritara cina in familie. Cercetarile arata ca adolescentii care vorbesc cu familia, la masa, despre modul in care şi-au petrecut ziua (in loc sa manânce singuri in fata ecranului) sunt mai putin expuşi riscului de a se implica in activitati periculoase.
Diversifica-ti activitatile. Alternarea sarcinilor pe parcursul zilei reduce stresul asociat cu un stil de viata care graviteaza in jurul computerului. Dupa ce raspunzi la un email, vorbeşte la telefon sau scrie un document.</p>
Vote it up
292
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza