Un antibiotic ineficient

Conform unui studiu, amoxicilina nu are niciun efect in sinuzita si in unele infectii respiratorii
 

<p>

Unul dintre cele mai utilizate antibiotice pentru tratarea infectiilor de sezon, localizate la nivelul gatului, sinusurilor, dar si pentru tuse nu este cu nimic mai bun decat tratamentele placebo, sustin oamenii de stiinta.

Medicii atrag atentia de multa vreme ca antibioticele sunt ineficiente in caz de raceala si de gripa, fiindca acestea sunt infectii cu virusuri, iar antibioticele au fost create pentru a combate infectiile bacteriene. Dar se pare ca unele antibiotice nu se dovedesc eficiente nici in afectiuni bacteriene. Este cazul antibioticului amoxicilina, pe care multi dintre noi il au in casa pentru infectiile frecvente iarna, dar care nu are niciun efect in sinuzita, in infectiile respiratorii cu streptococ si in tusea persistenta, dupa cum arata un studiu recent.

Cercetatorii de la Universitatea Southampton, din Marea Britanie, au pus sub observatie peste 2.000 de persoane de peste 18 ani din mai multe tari europene, care prezentau infectii respiratorii si tuse persistenta, dar fara a fi diagnosticate cu pneumonie. Jumatate din voluntari au primit amoxicilina, iar cealalta jumatate – un placebo. Ambele grupuri au fost instruite sa ia tratamentul de trei ori pe zi, timp de sapte zile.

La finalul perioadei de tratament, participantii au completat chestionare privind manifestarile lor, de la tuse, secretii, dureri de cap, stare generala proasta, pana la eventualele efecte adverse ale medicamentului, cum ar fi diaree, eruptii cutanate si stare de greata.

Specialistii au constatat ca atat severitatea, cat si durata simptomelor afectiunilor respiratorii erau similare si in cazul grupului care a primit amoxicilina, si in cel al voluntarilor din grupul de control, care au primit placebo. Singurul efect benefic al amoxicilinei, dar nesemnificativ din punct de vedere statistic, a fost prevenirea mai buna a complicatiilor, comparativ cu placebo.

Rezultatul descurajator a fost valabil si in cazul persoanelor de peste 60 de ani, despre care se credea ca raspund mai bine la tratamentul antibiotic in cazul unor astfel de infectii.

Efecte adverse notabile

Potrivit specialistilor, amoxicilina nu doar ca nu aduce beneficii in cazul infectiilor respiratorii, ci, in plus, provoaca simptome neplacute suplimentare. Principalele efecte adverse ale administrarii acestui antibiotic, din familia penicilinei, sunt tulburarile digestive, urticaria si starea de voma.

„Rezultatele acestui studiu ar trebui sa-i descurajeze pe medici sa recomande amoxicilina in atat de multe cazuri“, comenta specialistul Philipp Scuetz, de la Kantonsspital Aarau, din Elvetia, in publicatia „The Lancet Infectious Diseases“.
Romanii, mari consumatori de antibiotice

Romania este pe primul loc in Europa la consumul de antibiotice fara reteta, arata un studiu publicat la inceputul acestui an in revista medicala „The Lancet“. Acest lucru este cu atat mai periculos cu cat la noi in tara a crescut ingrijorator numarul bacteriilor rezistente la antibiotice.

</p>

Vote it up
203
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza