Un american in Maramures

Pentru fotograful Davin Ellicson, Romania e taramul fagaduintei. Asa ca s-a stabilit aici 
<p>Se lasa seara pe Valea Izei. E miez de primavara si o familie de tarani maramureseni strange fanul in capite. Pare ca tot peisajul e dat pe „silent“. Linistea desavarsita e completata de bazaitul catorva gaze. Undeva, pe varful dealului, la cateva sute de metri distanta, un fotograf priveste fascinat. Din cand in cand, imortalizeaza momentele prin lentila aparatului sau. Fara sa-si dea seama, incepe sa se apropie, impins de dorinta de a surprinde mai bine tainele acestei lumi pe care incearca s-o descopere. Dintr-o data, maramuresenii se intorc spre el. L-au vazut. Desi nu stie o boaba romaneste, americanul se trezeste zece minute mai tarziu la masa lor, cu o palinca strasnica in fata si miros de mamaliga in nari.
De aproape zece ani, Davin Ellicson, un fotograf american in varsta de 32 de ani, este indragostit de Romania. Atat de mult incat, daca multi romani trec Atlanticul in cautarea unei lumi mai bune, Davin l-a traversat in sens invers pentru a se stabili aici. Pentru el, acesta e taramul fagaduintei, locul la care a visat inca de mic copil. Suna ciudat, nu-i asa? Davin avea numai 13 ani cand a dat peste lucrarile lui Anthony Suau (n.r.: fotoreporter de razboi, laureat Pulitzer si castigator al unor importante premii fotojurnalistice), care a calatorit in Romania in zilele fierbinti ale Revolutiei din 1989 si care a realizat ulterior mai multe fotoreportaje din zone diferite ale tarii. Nascut in Massachusetts, Davin a pus mana prima oara pe un aparat foto la numai zece ani. „M-au impresionat profund fotografiile lui Suau din Maramures. Mi-am zis ca, intr-o zi, trebuie sa ajung acolo“, marturiseste el. Ziua aceea a venit in 2000, cand, aflat la Paris, unde isi finaliza studiile cu specializarea Istoria Moderna Europeana, a decis sa dea o fuga pana in Romania. Cu trenul! Din Bucuresti a ajuns tocmai in Maramures, unde avea sa intalneasca familia Nemes, cu cei doi copii ai sai, care muncea la capita.
S-a mai intors in Statele Unite doar pentru a strange bani de aparatura foto. Daduse peste o mina de aur. A revenit in Romania un an mai tarziu si a petrecut iarna alaturi de Nemesi. Tot nu stia romaneste. Dar nu conta. Viata era ca la inceputuri…

Poti vizualiza AICI mai multe fotografii realizate de Davin Ellicson in Romania.</p>

Vote it up
294
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza