Uleiul de peste reduce riscul bolilor de inima

Grasimea din peste contine o clasa de acizi grasi polinesaturati numiti omega-3
 

Cercetatorii au remarcat o incidenta ciudat de rara a bolilor cardiace printre inuitii din Groenlanda in ciuda dietei lor bogate in grasimi. Motivul? Consumau peste bogat in acizi grasi omega-3. Studiile au confirmat efectul cardio­protector al uleiului de peste, descoperind si alte beneficii.

Ce este?
Grasimea din peste contine o clasa de acizi grasi polinesaturati numiti omega-3. Aces­­tia difera de acizii grasi polinesaturati care se gasesc in uleiurile vegetale, numiti omega-6, si au un efect diferit asupra organismului. (Pestii nu sintetizeaza astfel de grasimi, ci le obtin din planctonul pe care-l mansnca; cu cst apa este mai rece, cu atst mai multi acizi omega-3 con­­tine planctonul.) Acizii omega-3 cu cele mai mari efecte curative – acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul doco­sahexanoic (DHA) – se gasesc din abundenta in pestii de apa rece, cum ar fi so­­mo­­nul, pastravul, macroul si tonul. Sursele unui al treilea tip de omega-3, acidul alfa-linolenic (ALA), sunt anumite uleiuri vegetale (cum ar fi uleiul din seminte de in) si verdeturile (cum ar fi iarba-grasa). Se pare insa ca ALA nu este la fel de eficient ca EPA si DHA.

Cum actioneaza?
Acizii omega-3 joaca un rol-cheie intr-o serie de procese organice vitale, de la reglarea presiunii arteriale si a coagularii ssn­­gelui la cresterea imunitatii. Pot preveni sau trata multe boli si dereglari. Uleiul de peste pare sa reduca riscul bolilor de inima. Prezenta acizilor omega-3 face ca trombocitele din ssnge sa nu mai fie atst de cleioase, lipindu-se mai putin une­­le de altele, fiind mai putin pasibile sa forme­­ze cheagurile care produc infarctul miocardic. In afara de aceasta, acizii grasi omega-3 pot redu­­ce trigliceridele (grasimi din ssnge transportate de colesterol) si pot scadea presiunea arteriala. In plus, cercetarile recente au aratat ca intaresc sistemul electric al inimii, prevenind aritmiile. In orice caz, dovezile cele mai concludente pentru beneficiile cardiovasculare ale uleiului de peste provin din studiile in care participantii au consu­­mat peste si nu suplimente cu ulei de peste. In interiorul peretilor arterelor, acizii grasi omega-3 inhiba inflamatia, care reprezinta un factor in formarea placilor. Dozele terapeutice ale uleiului de peste sunt una dintre putinele cai de succes pentru a preveni reblocarea arterelor care se produce adesea dupa angioplastie (un procedeu in care un balonas este condus printr-o artera la un blocaj si este umflat pentru a comprima placa, a dilata vasele si a imbunatati fluxul spre inima). Acest efect asupra vaselor de ssnge face ca uleiul de peste sa fie de ajutor si in boala Raynaud.

 

Vote it up
43
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza