TV-ul creste riscul de boli de inima

8% dintre decese ar putea fi evitate daca s-ar reduce timpul de vizionare a emisiunilor televizate
 

<p>Fiecare ora petrecuta pe canapea in fata TV-ului creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare cu 7%, arata un studiu realizat de cercetatorii de la MRC Epidemiology Unit, mentionat in raportul aparut in International Journal of Epidemiology, citat de cotidianul britanic "Daliy Mail".

Potrivit specialistilor, persoanele care stau la televizor 4 ore pe zi, cum este media in Marea Britanie, prezinta un risc cu 28% mai mare de a se imbolnavi de inima.

Timp de aproape 10 ani, oamenii de stiinta au monitorizat 1.197 de oameni de varsta mijlocie, femei si barbati sanatosi din Norfolk. In perioada monitorizarii, 373 dintre participantii la studiu au murit de boli de inima, precizeaza expertii.

Acestia atrag atentia ca timpul petrecut in fata televizorului este un factor important in bolile cardiace.

Potrivit cercetatorilor, se estimeaza ca 8% dintre decese pot fi evitate daca s-ar reduce timpul de vizionare a emisiunilor TV. Si asta pentru ca organismul uman nu este "proiectat" pentru a petrece prea mult timp in stare de repaus, mentioneaza dr. Katrien Wijndaele, coordonatorul cercetarii.

Pe de alta parte, un alt studiu al specialistilor de la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) arata ca tinerii care isi petrec multe ore in fata televizorului si se culca foarte tarziu sunt predispusi la aparitia depresiei.
Medicii considera ca expunerea indelungata la lumina artificiala, precum cea a televizorului sau a calculatorului, are efecte negative asupra sanatatii emotionale a oamenilor, astfel ca le modifica starea de spirit si duce la simptome similare celor ale depresiei, precum lipsa de energie sau a entuziasmului. Mai mult, atrag atentia specialistii, lumina albastruie a televizorului este nociva. Cercetatorii cred ca este vorba despre influenta luminii asupra unui hormon numit melatonina, a carui secretie este inhibata de expunerea la lumina, in special la cea albastra.</p>

Vote it up
123
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza