Turtite cu mere si alune

Prepara rapid un aluat gros cu ingrediente simple, din camara, aromat cu mere si nuci prajite si indulcite cu miere ori sirop de artar

 

<p>

Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 20 de minute

Ingrediente pentru 16 turtite:

45 g alune de padure curatate de coaja si tocate
200 g faina
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 varf de sare
2 linguri zahar pudra
1 ou mare
250 ml zara
1 mar de desert, circa 150 g, curatat si tocat marunt
1 lingura ulei de floarea-soarelui
4 linguri sirop de artar sau miere

Preparare:

Se incinge o tigaie mica, neaderenta, se adauga alunele si se coc pana se rumenesc, amestecand permanent. Alunele nu trebuie gatite prea mult, caci se ard usor. Se rastoarna intr-un castronel.

Se cern faina, bicarbonatul de sodiu, sarea si zaharul intr-un castron mare. Se face o adancitura in centru. Se bate oul usor cu zara si se toarna mixtura in adancitura. Se incorporeaza treptat, amestecand continuu, solidele in amestecul de zara pana se obtine un aluat gros si omogen. Se adauga merele si nucile prajite si se amesteca cu o lingura mare de metal.

Se unge cu putin ulei de floarea-soarelui o tigaie mare si se asaza pe flacara medie. In functie de marimea tigaii se pot coace 4 turtite deodata. Pentru fiecare dintre ele se pune o lingura de aluat pe suprafata fierbinte. Se strecoara cu grija o mica paleta sub turtita ca sa se desprinda, apoi se prajeste 1 minut, sau pana cand partea inferioara se rumeneste. Se intoarce turtita si se gateste pe cealalta parte 1–2 minute, pana se rumeneste.

Se scot turtitele din tigaie si se pastreaza calde, sub un prosop de bucatarie curat. Se gateste restul aluatului in acelasi fel.
Cand toate turtitele sunt facute, se incalzeste repede siropul de artar intr-o craticioara. Se toarna siropul peste turtitele calde si se servesc imediat.

Cateva idei:

• Ca sa preparati turtite cu caise si nuci, folositi 75 g caise uscate si tocate, in loc de mere, si 45 g nuci sau nuci pecan, in loc de alune.
• Preparati turtite cu fructe adaugand in aluat 100 g afine negre sau zmeura, in loc de mere, si asezonati cu un varf de amestec de condimente macinate. Omiteti alunele, daca preferati astfel.

Avantaje:

• Zara este lichidul ramas dupa baterea untului. Contine proteine, minerale si zahar din lapte sau lactoza. Are un gust usor picant, delicios.
• Merele sunt o sursa buna de fibre solubile, sub forma de pectina. Merele mancate cu coaja cu tot ofera maximum de fibre. Cercetarile au aratat ca mancatul merelor este sanatos si pentru dinti, caci previn bolile gingiilor.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
98
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza