Turmericul e bun pentru probleme hepatice si biliare

Se pare ca are efect protector hepatic, iar uleiul esential stimuleaza secretia bilei
 

Cultivat in Asia, Africa si in Indiile de Vest, turmericul este o planta perena tropicala. Are gust acrisor si placut. Sub forma de pulbere, este folosit frecvent pentru colorarea si aromarea mancarurilor. Partea utila a acestei plante este rizomul, care se recolteaza iarna. Se taie in bucati, se fierbe si se usuca. In medicina plantelor, rizomul de turmeric este folosit in special la prepararea de pulberi si tincturi. Uneori, este utilizat si ca infuzii.

Compusi activi. Rizomul de turmeric contine curcuminoizi, responsabili pentru culoarea acestuia, care au calitati antiinflamatorii. Este bogat in ulei esential.

Utilizari medicinale. Rizomul de turmeric este prescris ca tratament pentru inapetenta, indigestie si hiperaciditate gastrica, ca si pentru problemele hepatice si biliare.

Se pare ca are efect protector hepatic, iar uleiul esential stimuleaza secretia bilei. Cercetatorii au demonstrat si efectul antiinflamator puternic al curcuminoizilor (continuti de rizomi), ceea ce sustine utilizarea tra­di­tionala a turmericului in cazurile de reumatism, ecze­me, astm, psoriazis si alte boli inflamatorii.

Turmericul dispune si de proprietati antibacteriene si antioxidante. Se crede ca ajuta si la scaderea coleste­rolemiei, fiind si anticoagulant. Aceste insusiri sugereaza ca rizomul plantei ar putea fi util in prevenirea ateroclerozei si a infarctului.

Preparare si dozaj: In tratamentul problemelor digestive. Infuzie: Puneti 1 g de pulbere de rizom la o cana cu apa clocotita. Acoperiti si lasati sa infuzeze timp de 5-10 minute, apoi strecurati. Beti 2-4 cani pe zi.

Tinctura (1:5 in alcool 70%): Puneti 20 de picaturi intr-un pahar cu apa. Luati dupa fiecare masa.

Vote it up
110
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza