Tu stii ce greutate ai?

Cei care nu se evalueaza corect au un risc crescut de diabet si hipertensiune
 
<p>
Un nou studiu, publicat in revista Preventive Medicine, arata ca majoritatea dintre noi nu stim daca am slabit sau ne-am ingrasat intr-o anumita perioada de timp. Iar tendinta generala e de a minti in legatura cu acest lucru. “Am fost surprinsi si alarmati, cand am vazut ca participantii la studiul realizat in perioada 2008-2009 au spus ca au pierdut in greutate, cand de fapt lucrurile stateau exact invers”, spune cercetatorul Catherine M. Wetmore de la Universitatea Washington din Seattle, conform WebMD. “Un mod de a aborda obezitatea este prin constientizarea propriei greutati si a schimbarilor de greutate de-a lungul timpului.”
Constatarile au implicatii legate de sanatatea publica. “Daca raportarile participantilor privitoare la greutatea lor ar fi reale ar trebui sa asistam la o scadere a obezitatii si nu la o crestere, asa cum s-a intamplat”, a mai precizat Catherine M. Wetmore.
De ce mintim cand e vorba de greutatea noastra?
“Ar putea fi legata de optimism sau vanitate sau chiar de lispa constientizarii schimbarilor de greutate “, spune ea. Totusi, nu toata lumea procedeaza la fel. “Femeile se evalueaza mai corect decat barbatii, iar persoanele tinere mai corect decat cele adulte.”
“Fiind supraponderali sau obezi, ne creste riscul pentru toate tipurile de boli cronice”, spune Wetmore.
“Negarea nu este ceva anormal”, spune Louis Aronne. “Stim ca oamenii isi subestimeaza greutatea si isi supraestimeaza inaltimea, spunand si chiar crezand ca sunt mai inalti si mai subtiri. Dar acest lucru poate contribui la cresterea ratelor de obezitate.”
Cum putem depasi aceasta negare?
•    Pentru inceput, trebuie sa te cantaresti regulat.
•    Poti estima daca ai pierdut in greutate dupa modul in care ti se potrivesc hainele.
•    Nu purta haine elastice.
•    Pune deoparte o imbracaminte din bumbac si probeaz-o o data pe saptamana. Vezi daca e mai stramta pe tine. In cazul in care numerele incep sa urce si sa te simti mai putin confortabil in vechii blugi, e timpul pentru unele schimbari.
Cresterea in greutate este o problema cu mare incarcatura emotionala. “Nu ai nici un beneficiu daca esti prea onest, in speranta ca umilirea va face pe cineva sa piarda in greutate”, spune Louis Aronne. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa minti daca cineva te intreaba daca s-a ingrasat sau nu. “Trebuie sa-i adevarul intr-un mod care este productiv.”
Joseph Colella, chirurg, spune ca acest tip de negare afecteaza si persoanele care sunt deja obeze. “Multi pacienti care vin pentru interventii chirurgicale nu cred ca au probleme de sanatate, doar pentru ca sunt obezi”, spune el. In acest caz negarea nu se refera la greutatea lor, ci la starea de sanatate si este la fel de periculoasa. “Daca nu stii ca ai diabet zaharat sau hipertensiune arteriala, nu vei cauta tratament si te vei expune la un risc mult mai mare de atac de cord si accident vascular cerebral.”
Data viitoare cand unul dintre prietenii tai intreaba daca s-a ingrasat, poate ar trebui sa fii sincer cu el – chiar daca raspunsul este da.
</p>
Vote it up
113
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza