Tu stii ce este desertul?

Toata lumea stie ca anumite zone in lume sunt desertificate. Dar oare cunosti ce inseamna mai exact desertul?
 

<p>Deserturile exista acolo unde cantitatea anuala de ploaie este sub 250 mm. Ele sunt marginite de vegetatie semiarida, care primeste 250-500 mm de ploaie pe an. Adunate, deserturile si vegetatia semiarida acopera circa 20% din suprafata de uscat a Pamantului. Ambele bioame au putine forme de viata. Animalele si plantele ce traiesc aici trebuie sa reziste perioade lungi fara apa. Aproape toate au adaptari specifice care le ajuta sa faca asta.

Deserturile si zonele semi-aride calde din lume formeaza centuri subtropicale centrate aproximativ pe Tropicul Capricornului si al Racului, unde exista presiuni ridicate. Alte deserturi exista pe partea secetoasa a lanturilor muntoase, cum ar fi Himalaya si Anzii.

Adaptarea plantelor
Pentru a supravietui in desert, plantele trebuie sa poata pastra apa. Unele, cunoscute ca suculente, au frunze sau tulpini cu tesut spongios, unde se pot pastra rezerve de apa. Altele au frunze mult mai mici sau mai rare decat plantele din bioame mai umede, ca sa reduca pierderea apei. Nu toate plantele de desert sunt adaptate pentru a trai tot anul. Multe profita de perioadele scurte de ploaie ca sa germineze, sa infloreasca si apoi sa moara in doar cateva saptamani. Aceste plante anuale efemere isi petrec timpul dintre ploi sub forma de seminte uscate.

Lantul trofic al desertului
Putinele specii de plante care reusesc sa creasca in Sahara sunt cautate de antilope rezistente precum Addax nasomaculatus si Oryx tao, cu coarne in forma de secera, precum si de rozatoarele mici. In multe zone unde nu cresc deloc plante, lantul trofic are la baza semintele si alte materii aduse de vant de la distanta. Insectele hranesc o serie de soparle si alte animale mici, care ofera la randul lor hrana pentru pradatori precum vulpea fenec (Fennecus zerda) si vipera cu corn de Sahara (Cerastes cerastes).

Cele mai aride deserturi
Nu toate deserturile sunt la fel. Unele au forme de viata mai numeroase, dar majoritatea au zone unde nu traieste nimic. Iata care sunt cele mai aride deserturi din lume:
Atacama    America de Sud    
Sahara    Africa
Nubian    Africa
Arabiei    Asia
Namib    Africa
Taklimakan    Asia
Sonora    America de Nord
Gobi    Asia    125 mm
Turkestan    Asia    145 mm
Mojave    America de Nord    150 mm
Simpson    Australia    185 mm
Marelui Bazin    America de Nord    190 mm
Marele Victoria    Australia    200 mm</p>

Vote it up
430
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza