Tu stii ce e campia abisala?

Milioane de vietati traiesc in aceasta suprafata vasta, dominata de un intuneric absolut
 
<p>
Aproape doua treimi din planeta sunt acoperite de ocean cu peste 1,6 km adancime. In ciuda vastitatii sale, acest biom este in mare masura necunoscut. In spatiu au calatorit mai multi oameni decat in adancul oceanelor.

Mai jos de 300 metri, lumina scade aproape de tot. Multe vietati din aceasta „zona crepusculara” sunt transparente, astfel incat si rapitorilor cu vedere excelenta le e greu sa le depisteze. Iar dincolo de 1.000 de metri, intunericul e deplin.

Intre platformele continentale se afla campia abisala. Aceasta suprafata vasta a fundului marii e dominata de echinoderme – arici de mare, stele de mare si rudele lor, castravetii de mare. Milioane de animale de acest fel se tarasc pe fundul marii pe piciorusele lor tubulare, cernand sedimentele in cautare de materii orga­nice.

Desi sunt imprastiate la distante mari, caminul lor acopera o suprafata mai mare decat a tuturor bioamelor terestre puse laolalta. Chiar si estimarile cele mai conservatoare pun numarul lor printre cele mai mari ale oricaror animale de pe Pamant.

Pestii sunt foarte rari pe campia abisala. Cei care traiesc totusi aici se hranesc in principal cu lesuri. Printre cei mai mari se numara rechinii primitivi cu sase branhii (specia Hexanchus), care pot atinge chiar si opt metri lungime.

Vote it up
298
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza