Tu ce stii de pi?

Este raportul dintre circumferinta unui cerc si diametrul sau, dar reprezinta, de milenii, o fascinatie pentru matematicieni
 
Pi este cea mai importanta constanta in matematica. Se foloseste pentru a calcula aria unui cerc si volumul unei sfere, dar si in multe formule stiintifice. Este un numar irational, ceea ce inseamna ca valoarea sa nu poate fi exprimata cu exactitate ca fractie sau ca reprezentare zecimala, iar zecimalele sale nu se termina niciodata.
Un numar celebru 
Niciun numar nu a reusit trecerea de la mediul academic la cel al culturii pop, asa cum a facut-o pi. A inspirat carti, cluburi si site-uri web, care povestesc despre „aparitii“ ale simbolului in formatiuni noroase, dar si despre indicii legate de zecimalele sale in lanurile de porumb. In 1998, filmul “Pi” avea drept subiect principal un matematician paranoic ajuns in pragul dementei in timp ce cauta obsesiv un numar care sa dezvaluie tiparele universale gasite in natura. Pi a fost, de asemenea, mentionat in filmele din seria Matrix, si in episoade din serialele Star Trek si Familia Simpson. Cantareata Kate Bush are pe albumul sau din 2005, Aerial, o piesa numita “Pi”. Ea canta mai mult de 100 de zecimale ale numarului. Dar fanii matematicii au verificat cantecul si au descoperit ca, dupa a cinzecea zecimala, a inceput sa le inventeze.
La placinte inainte
Ziua numarului pi se celebreaza pe 22 iulie (corespondenta calendaristica a fractiei 22/7). Ziua implica adesea coacerea, aruncarea si mancatul placintelor (idee pornita de la similitudinea pronuntiei pi cu cea a cuvantului pie, asa cum e numita o placinta rotunda). Pi are insa si o zi onomastica: aceasta se sarbatoreste pe 14 martie (3,14 – in sistemul anglosaxon de notare a datei).
Pi, in Locuri ciudate
– In sport: Pe pistele de alergari de 400 de metri, oficialii il folosesc pe pi pentru a calcula diferitele pozitii de start. Astfel se asigura ca fiecare alergator acopera aceeasi distanta.
– In traditie: Studentii de la Institutul Tehnologic din Boston folosesc 3,14159 in scandarile de la evenimentele sportive.
– In natura: In timp ce studia cursul plin de meandre al raurilor, geologul Hans-Henrik Stolum, de la Universitatea Cambridge, a descoperit ca lungimea raului, care serpuieste de la A la B, impartita la distanta in linie dreapta dintre A si B este, deseori, egala cu pi (3,14).
Parfumul lui pi
Inainte de un examen la matematica, barbatii ar putea beneficia de pe urma unei pulverizari cu Pi de la Givenchy. Conform prezentarii de marketing a parfumului Givenchy, aroma lui ar oferi caltatile numarului transcedental.
Poezia lui pi
„Piemele“ sunt poeme inspirate de pi, in care lungimea fiecarui cuvant (in litere) reprezinta o zecimala a lui pi. De exemplu: „Asa e bine a scrie renumitul si utilul numar“. Versurile reprezinta numarul 3.14159265. Piemele au fost create pentru a ajuta oamenii sa retina zecimalele lui pi. Acum exista chiar carti de pieme cu 10.000 de cuvinte. Pingleza, o varianta a limbii engleze, urmeaza aceeasi regula in povestiri scurte, puzzle-uri si piese de teatru.
In cifre
– Pi este aproximat ca fractia 22/7.
– Matematicianul britanic William Shanks (1812-1882) a aflat, in 15 ani, 707 zecimale ale lui pi. El a facut o eroare la zecimala 528, eroare care a fost detectata abia in 1945.
– De 90 de zile au avut nevoie Shigeru Kondo, un inginer de sistem din Japonia, si Alexander Yee, un student la informatica din SUA, pentru a  scrie, in 2010, 5.000 de miliarde de zecimale ale lui pi
pe ecranul unui singur computer.
– In primul milion al zecimalelor lui pi, numarul 5 apare cel mai des, 100.359 de aparitii.
– Cei care memoreaza numarul pi adauga, zilnic, 10 sau 15 zecimale in memoria lor. Englezul Daniel Tammet a estimat ca i-au trebuit 14 zile pentru a memora primele 22.514 zecimale ale lui pi. Le-a recitat la Universitatea Oxford, pe 14 martie 2004.
Cronologia lui pi
1900-1650 i.Hr. Egiptenii si babilonienii au estimat pi ca fiind 3,1605, respectiv 3,125.
287 i.Hr. S-a nascut matematicianul Arhimede din Siracuza. El a descoperit legatura dintre aria cercului si circumferinta sa.
429 S-a nascut astronomul si matematicianul chinez Zu Chongzhi. El l-a estimat pe pi ca fiind 355/113,ceea ce ramane cea mai buna aproximare pentru urmatorii 1.000 de ani.
1579 Francezul François Viete il calculeaza pe pi pana la a noua zecimala.
1610 Ludolph van Ceulen, din Germania, calculeaza pi pana la a 35-a zecimala. Moare in acelasi an si are valoarea lui pi gravata pe piatra sa de mormant.
1706 Simbolul lui pi () este folosit pentru prima data de matematicianul galez William Jones, pentru a reprezenta raportul dintre circum-fe-rinta unui cerc si diametrul sau.
1761 Matematicianul germano-elvetian, Johann Heinrich Lambert, aduce prima dovada stiintifica potrivit careia pi e numar irational.
1794 Francezul Adrien-Marie Legendre dovedeste ca pi2 e si el irational.
1897 Fizicianul american Edward Johnston Goodwin incearca sa estimeze cu precizie valoa-rea lui pi si sa o inregistreze, astfel incat sa-i fie platite drepturi de autor. Ideea esueaza dupa ce opinia publica se revolta.
1937 Tavanul Salii 31 a Palatului Découverte din Paris este decorat cu zecimalele lui pi. A 528-a zecimala este gresita si va fi corectata in 1949.
1988 Se celebreaza, pentru prima data, Ziua Pi, pe 14 martie, in San Francisco.
2005 Studentul chinez Chao Lu il recita pe pi din memorie pana la a 67.890-a zecimala, stabilind un nou record mondial.
2009 Congresul SUA recunoaste, in mod oficial, Ziua Nationala Pi.
14 martie 2012
Este Ziua Mondiala a lui Pi si aniversarea nasterii lui Albert Einstein, in 1879.
Vote it up
415
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza