Tu cate alunite ai?

Expunerea la soare si solar creste riscul de cancer pentru cei ce au mai mult de 50 de alunite
 
<p>
Persoanele care au mai mult de 50 de alunite sunt mai predispuse la cancer de piele. De aceea, “expunerea protejata la radiatii ultraviolete si monitorizarea constanta a modificarii alunitelor sunt singurele care pot depista in timp util aparitia bolii”, spune Mihalea Leventer, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala (SRMEDCC).

Singura sansa de vindecare in cazul aparitiei unui melanom malign este diagnosticarea in timp util si excizarea prompta a leziunii periculoase. “Noi, dermatologii, vedem partea intunecata a expunerii la lumina, de aceea ii sfatuim pe toti sa viziteze regulat un specialist pentru asigurarea sanatatii pielii”, mai spune dr. Leventer.

Medicii dermatologi recomanda minimizarea riscului de dezvoltare a melanomului prin urmatoarele masuri:

1.    Evitarea arsurilor solare – Suferite pana la varsta de 18 ani, arsurile solare cresc riscul aparitiei melanomului la maturitate.
„Nu-ti poti alege familia in care te nasti si numarul de alunite pe care le porti pe piele, dar poti reduce durata expunerii la razele periculoase ale soarelui”, spun specialistii.

2.    Limitarea expunerii la solar – Accesul la solar este extrem de nociv pentru persoanele sub 18 ani si pentru persoanele cu alunite.
SRMEDCC militeaza pentru obligativitatea detinatorilor de aparate de bronzat artificial sa limiteze accesul tinerilor sub 18 ani fara acordul scris al parintilor si sa interzica intrarea persoanelor cu alunite numeroase. Aceasta legislatie este aplicata deja in Australia, SUA si in unele tari europene.
Persoanele care stau la solar regulat infrunta fata de o persoana care nu sta la solar un risc cu 74% mai mare sa dezvolte un melanom.
Conform estimarilor SRMEDCC, incidenta aparitiei unei forme de cancer de piele la maturitate creste cu 15 % in cazul celor care au apelat la sedinte la solar, in comparatie cu cei care nu au fost expusi.

3.    Controlul periodic al pielii – Alunitele active trebuie monitorizate periodic.
„Melanomul este un cancer pe care il vezi zi de zi, dar trebuie sa stii sa-l si recunosti. Noi, dermatologii, suntem educati sa identificam semnele de alarma precoce ale pielii. De aceea ii sfatuim pe pacientii cu alunite sa consulte regulat un dermatolog. Momentul cel mai bun pentru control este inainte de a pleca in vacanta de vara”, spune dr. Catalin Popescu.

De curand, s-a lansat in Romania cartea “Sa intelegem melanomul”, editia 2012, prima lucrare dedicata publicului care explica implicatiile celei mai grave forme de cancer cutanat. Volumul, scris de doi dermatologi americani celebri, dr. Perry Robins si dr. Maritza Perez, este tradus si adaptat de catre dr. Mihaela Leventer.
Cartea se adreseaza pacientilor cu melanom, familiilor acestora, dar si medicilor dermatologi din intreaga tara, fiind o sursa de informatii pentru toti cei implicati.

</p>
Vote it up
280
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza