Tratamente in exces

Patru lucruri pe care nu trebuie sa le faci
 
<p>
Ceea ce fac medicii este important. La fel de relevant este insa si ceea ce nu fac sau nu trebuie sa faca. Pentru a preveni tratamentele inutile si banii cheltuiti degeaba, iti prezentam o lista cu cele patru lucruri pe care nu trebuie sa le faci din punct de vedere medical. Iata cateva teste si proceduri si abordarile care ar fi de preferat.

Durerea de mijloc

In primele sase saptamani, nu face niciun test de imagistica, cu exceptia cazurilor speciale. Marea majoritate a durerilor de spate dispar de la sine, spune Shannon Brownlee,  autoarea lucrarii „Tratamentele excesive: de ce atat de multa medicina ne face mai bolnavi si mai saraci“. Un test imagistic la spate nu te va ajuta sa te vindeci mai repede; in schimb, il poate face pe medicul tau sa creada, in mod eronat, ca ceva nu e in regula, ceea ce poate duce la operatii costisitoare si inutile. “Bineinteles, uneori testele si tratamentele nu pot fi evitate (de exemplu, daca ai si probleme cu vezica), asa ca asigura-te ca medicul tau iti asculta cu atentie toate simptomele”, spune dr. Jerome Groopman, coautorul lucrarii Propria ta minte medicala: cum sa decizi ce e corect pentru tine. „Un medic cu adevarat bun nu lucreaza dupa manual“, spune dr. Groopman.

Screening-ul pentru stabilirea densitatii osoase

Pentru femeile sub 65 de ani si pentru barbatii sub 70, testul pentru stabilirea densitatii osoase nu ar trebui sa fie unul de rutina. Testul standard, numit DEXA, masoara continutul in minerale al oaselor, dar „in cazul femeilor aflate la premenopauza, screening-ul de rutina poate fi inselator“, spune Brownlee. „De cele mai multe ori, li se prescriu medicamente contra osteoporozei, foarte controversate pentru aceasta grupa de varsta, in conditiile in care nu ai nevoie de un test DEXA care sa-ti spuna ce sa faci ca sa previi osteoporoza“.

Electrocardiograma

Nu face acest test in fiecare an daca riscul de imbolnavire este scazut. „Daca nu ai simptome si ai un risc scazut de a dezvolta o boala cardiaca, exista sanse mari ca testul sa fie gresit daca reiese ca ai o problema“, spune Brownlee. Mai mult, medicul se va simti obligat sa faca si mai multe teste invazive, existand risc de ranire sau chiar de deces.

Infectia sinusurilor

Nu prescrie antibiotice pentru toate cazurile de sinuzita usoara sau moderata. „Antibioticele nu sunt medicamente bune la toate“, spune Brownlee. „Ele nu actioneaza impotriva virusului, iar cele mai multe infectii ale sinusurilor sunt cauzate de virusuri“. Mai mult, prescrierea excesiva a acestor medicamente poate duce la rezistenta la unele tulpini de bacterii, impotriva carora antibioticele nu pot lupta – si care pot cauza probleme mult mai serioase decat infectia sinusurilor. Nu cere ceva puternic decat daca sinuzita este una puternica, daca dureaza mai mult de o saptamana sau daca se amelioreaza, dupa care se agraveaza din nou.

47% dintre medicamentele folosite de varstnici pot fi aruncate la cos fara ca starea de sanatate a acestora sa aiba in vreun fel de suferit.  (Archives of Internal Medicine)

</p>
Vote it up
127
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza