Tratament anticancer

O proteina din lapte ar putea fi benefica in cancerul de colon
 

<p>

Consumul de lapte a fost legat de imbunatatirea sanatatii, riscuri scazute de diabet zaharat, sindrom metabolic si cancer de colon. Un grup de oameni de stiinta din Suedia a descoperit ca lactoferricin4-14 (Lfcin4-14), o proteina din lapte, cu efecte cunoscute asupra sanatatii, reduce semnificativ rata de crestere a celulelor cancerului de colon de-a lungul timpului.

Rezultatele lor sunt publicate in numarul din octombrie al Journal of Dairy Science.

“Anterior am emis ipoteza ca prelungirea ciclului celular in cancerul de colon, ca urmare a tratamentului cu Lfcin4-14 poate conduce la repararea in timp a ADN-ului”, spune unul dintre cercetatori, profesorul Stina Oredsson, de la Departamentul de Biologie al Universitatii din Lund, Suedia. “Intr-adevar, daunele induse de razele UV au fost reduse in celulele cancerului de colon tratate cu Lfcin4-14 comparativ cu grupul de control. Diferentele au fost mici, dar semnificative. ”

Cercetatorii au expus celulele de cancer de colon la raze UV, care au provocat deteriorarea ADN-ului si apoi au dezvoltat celule in absenta sau prezenta Lfcin4-14. Ei au evaluat deteriorarea ADN-ului folosind o tehnica sensibila cunoscuta sub numele de testul cometei. Dupa ce aceste celule sunt prelucrate, celulele cu ADN-ul deteriorat seamana cu coada unei cometa. Expunerea la raze UV a dus la o crestere a numarului de comete in timp ce tratamentul cu Lfcin4-14 a redus numarul de comete la celulele expuse la raze UV.

Pentru a intelege mecanismul prin care Lfcin4-14 reduce deteriorarea ADN-ului, cercetatorii au evaluat nivelurile mai multor proteine implicate in progresia ciclului celular, repararea ADN-ului, si moartea celulelor.

Dr. Oredsson spune ca celulele canceroase, in general, au defecte in mecanismele de reparare a ADN-ului. Astfel, Lfcin4-14 poate avea un efect mai mare asupra celulelor normale decat asupra celulele canceroase. “Datele noastre sugereaza ca efectele Lfcin4-14 <n prelungirea ciclului celular pot contribui la efectul preventiv al laptelui asupra cancerului. Acest lucru trebuie sa fie investigat in continuare in sisteme diferite”, a concluzionat dr. Oredsson.

</p>

Vote it up
132
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza