Trageți cortina!

Au trecut 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, dar operele sale dăinuiesc. Cât de multe știi despre marele dramaturg?
 

ÎNTREBĂRI

1. În Hamlet, Shakespeare își ucide eroul în două feluri diferite în același timp. Care combinație l-a făcut pe faimosul Prinț al Danemarcei să-și lepede hoitul muritor?

a) otravă plus înec

b) sabie plus instrument neascuțit

c) otravă plus sabie

 

2. Shakespeare deținea o parte a companiei de teatru care îi punea operele în scenă. Uneori, interpreta el însuși unul din roluri. Care era numele trupei?

a) Oamenii Lordului Șambelan

b) Oamenii Reginei

c) Oamenii Regelui

 

3. Toată lumea știe că „a fi sau a nu fi“ își are originea în Hamlet. Dar cum se numește piesa în care eroul disperat al lui Shakespeare strigă: „Regatul meu pentru un cal!“?

a) Iulius Cezar

b) Richard al III-lea

c) Henric al IV-lea

 

4. Filmul Shakespeare îndrăgostit a câștigat șapte premii Oscar, chiar dacă povestea nu are nicio legătură cu operele marelui bard. Cine a fost nominalizat la un premiu al Academiei Americane, atât ca actor, cât și ca regizor al unei piese „autentice“ de Shakespeare?

a) Richard Burton

b) Ian McKellen

c) Kenneth Branagh

 

5. Când a murit, în aprilie 1616, Shakespeare avea 52 de ani. S-ar zice că autorul se temea de curiozitatea fanilor lui, căci avertismentul de pe piatra lui funerară se spune că i-ar aparține: „Binecuvântat fie cel ce cruță aceste pietre și blestemat cel care-mi mută oasele“. Unde se află mormântul poetului?

a) Londra

b) Stratford-upon-Avon

c) Edinburgh

 

6. Shakespeare a scris nu doar piese, ci și poeme. La prima vedere, acestea par să fie aproape numai despre dragoste. Identitatea a cel puțin doi dintre cei cărora le sunt adresate aceste capodopere minore încă stârnește controverse. Însă toți specialiștii sunt de acord că niciunul dintre poeme nu era dedicat soției lui Shakespeare, Anne Hathaway. Sub ce formă au fost scrise aceste versuri?

a) sonet

b) catren

c) limerick

 

7. Sunt multe bătălii în piesele lui Shakespeare, însă nu toa­te cu săbii și pumnale. Într-una din comediile lui, cuplul principal intră într-un adevărat duel verbal, până să sfârșească în fața altarului, ca soț și soție. Care piesă încântă prin schimbul de replici istețe dintre Beatrice și Benedict?

a) Îmblânzirea scorpiei

b) Nevestele vesele din Windsor

c) Mult zgomot pentru nimic

 

8. Ca autor a cel puțin 37 de piese, Shakespeare a fost pe cât talentat, pe atât de prolific. Nu știm ce l-a împins să-și încerce norocul ca dramaturg. Niciunul dintre părinții lui nu avea ambiții literare. Care era ocupația tatălui său?

a) spițer

b) negustor de cai

c) fabricant de mănuși

 

9. Dragostea lor este împărtășită și îi mistuie pe amândoi. Dar, așa cum își avertizează publicul în Prolog, Shakespeare le refuză eroilor lui, Romeo și Julieta, un final fericit. În ce oraș are loc această tragedie?

a) Mantua

b) Verona

c) Veneția

 

10.  Într-una dintre cele mai celebre piese ale lui Shakespeare, trei vrăjitoare îi spun eroului că niciun bărbat născut din femeie nu-l poate ucide. Ajuns un tiran nemilos, acesta se consideră invincibil. Dar vrăjitoarele spuneau adevărul. Eroul cade răpus de sabia unui adversar „din pântecul mamei smuls înainte de vreme“. Cine își primește astfel răsplata?

a) Macbeth

b) Regele Lear

c) Othello

 

 

RĂSPUNSURI

1. c) Otrava și sabia îi vin de hac eroului. Laerte îl provoacă pe Hamlet la duel, pentru a răzbuna moartea surorii lui, Ofelia. El unge vârful sabiei cu otravă și îi provoacă prințului o rană mortală.
 
2. a) + c) La început, ansamblul s-a numit Oamenii Lordului Șambelan. Apoi, în 1603, Elisabeta I a murit, iar succesorul ei la tron, Iacob I, a devenit protectorul companiei. În semn de mulțumire, membrii ei i-au schimbat numele în Oamenii Regelui.
 
3. b) Pentru a pune mâna pe putere, Richard al III-lea nu ezită să ordone uciderea fratelui și a nepoților lui. În timpul bătăliei de la Bosworth, pe câmpul de luptă, el își pierde calul, regatul și viața.
 
4. c) Henric al V-lea i-a adus actorului născut în Irlanda de Nord o dublă nominalizare în anul 1990. Dar nu a avut succes la niciuna dintre categorii.
 
5. b) Pe la 1611, Shakespeare s-a retras la Stratford-upon-Avon, unde se născuse. Este înmormântat la biserica Sfânta Treime.
 
6. a) Faptul că în sonetele sale Shakespeare elogiază atât o „doamnă brună“, cât și un tânăr a dat naștere la tot felul de speculații.
 
7. c) În filmul din 1993, Kenneth Branagh și Emma Thompson joacă rolurile celor doi certăreți. În viața reală, cei doi erau ei înșiși căsătoriți în acea perioadă.
 
8. c) La acea vreme, fabricarea mănușilor era o ocupație foarte respectabilă. Cetățean integru, tatăl lui Shakespeare, John, s-a căsătorit cu Mary Arden, o doamnă înstărită, și a deținut o serie de funcții municipale importante în orașul Stratford-upon-Avon, unde s-a născut Shakespeare.
 
9. b) Familiile rivale, Capulet (Julieta) și Montague (Romeo), locuiesc în Verona.

10. a) Când Macbeth le întâlnește la începutul piesei, vrăjitoarele prevestesc că el va ajunge rege. Mânat de ambiția lui nestăvilită, Macbeth varsă sânge nevinovat pentru a ajunge la tron, provocându-și singur căderea.

 

Vote it up
260
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza