Totul despre sampanie

Sampania e acum simbol al celebrarii, dar nu a fost dintotdeauna asa. Demult, bulele desemnau un vin de proasta calitate
 
<p>Stiinta vinului spumant

Zdrobirea strugurilor aduce compusul de fermentare, care se gaseste in mod natural in coaja fructului, in contact direct cu zaharurile din interiorul acestuia. Astfel se produce fermentatia, care transforma zaharul in alcool si in gaz carbonic. Daca se elibereaza gazul, vinul este plat. Daca nu, este spumant. Pasul final in prepararea unei sticle de sampanie este eliberarea din sticla a unei cantitati de lichid (degorgement), o etapa necesara pentru a indeparta reziduurile de drojdie. Gatlejurile sticlelor sunt inghetate prin scufundarea cu susul in jos  intr-o solutie de sare, la -20°C. Asta creeaza un mic dop de gheata in varful sticlei, care prinde sediment. Sticlele sunt apoi indreptate, iar astfel ramane un mic gol de aer intre vinul neinghetat si dopul de gheata. Capacul sticlei este indepartat si fasssssss, dopul din drojdie si gheata sare. O cantitate mica de vin se pierde in urma acestui proces, asa ca lichidul din sticle se completeaza cu liqueur d’expedition, o solutie din amestec de zahar din trestie-de-zahar si vin vechi.

Adevarata poveste

Vinul spumant poate veni de oriunde, dar sampania adevarata provine numai din regiunea Champagne, din nord-estul Frantei. Regiunea are pamant calcaros si acid, ceea ce inseamna ca vita-de-vie trebuie sa depuna un efort dublu pentru a-si adanci radacinile. De asemenea, este locul cel mai nordic unde poate creste vita-de-vie, iar din aceasta cauza fructului ii ia mai mult timp sa se coaca. Combinatia acestor factori confera un nivel ridicat de zahar si de acid in struguri, care da finete vinului. Istoria vinului spumant se duce pana in anul 1662, dar pana in secolul al XIX-lea bulele erau considerate cel mai adesea un defect al vinului. In 1668, calugarul Dom Pérignon a devenit responsabilul pivnitelor cu vinuri din manastirea Hautvilliers si a descoperit acolo modalitatea de a desavarsi sampania procesand separat strugurii din diverse sate, apoi amestecand vinul rezultat din mai multe componente diferite. El a creat astfel sampania in formula cunoscuta de noi. Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, sampania devenise sinonima cu spuma, iar bulele simbolizau momente de sarbatoare de tot felul, cum ar fi aniversari, nunti si inaugurari de  vase.

Absolut minunat, Mr. Bond!

Cu toate capriciile lui legate de Martini, James Bond este unul dintre marii pasionati de sampanie. In Dr. No (1962), Bond este captiv in adapostul personajului al carui nume da titlul seriei. Aruncandu-se dupa o arma, ia primul obiect care ii vine la indemana. „Asta e o sticla de Dom Pérignon 1955“, exclama Dr. No. „Ar fi pacat sa o irosesti.“ „Prefer Dom ’53“, raspunde Bond, care pune sticla intacta la locul ei. Intr-o maniera mai putin clasica, dar memorabila, Eddy si Patsy, protagonistele serialului TV britanic Absolut Fabulous erau consumatoare patimase de sampanie. Chiar daca schimbau mereu marcile, savurand Bollinger, Möet si Veuve Clicquot, sampania era consumata cu lacomie in fiecare serial. La ultimele episoade, Eddy se faleste chiar cu un frigider dedicat exclusiv sampaniei.

Cateva cifre

›› Potrivit Universitatii din Reims Champagne-Ardenne din Franta, intr-un pahar mediu de sampanie sunt cam 2 milioane de bule.
›› Nicole-Barbe
Ponsardin Clicquot avea numai 27 de ani in 1805, cand sotul ei a murit, iar ea a preluat fabrica de sampanie a familiei.
›› In iulie 2010, 168 de sticle de sampanie vechi de mai bine de 200 de ani au fost recuperate de pe o epava din Marea Baltica. Valorea lor? Probabil vreo 70.000 de dolari bucata

A ridica paharul potrivit

Pentru a deschide o sticla de sampanie fara sa scoti ochii cuiva, trebuie sa desfaci folia si, tinand degetele sau o bucata de panza pe dop, sa inlaturi capacul din sarma care protejeaza dopul. Apoi, apucand ferm dopul, trebuie sa intorci usor sticla, si nu dopul. In felul acesta ar trebui sa scoti dopul fara sa pierzi nicio cantitate din pretiosul lichid. Daca forma pe orizontala a paharelor de sampanie apare in multe filme de la Hollywood, un pahar inalt si ingust este cu mult mai bun pentru a savura bulele si aromele.

Termeni de specialitate

Non-vintage. In jur de 80-90% din sampania vanduta este non-vintage – un amestec de vinuri variate din recolta acelui an, plus alte vinuri din ani diferiti.
Vintage. Este facuta din struguri recoltati in anul specificat pe sticla. Daca  se considera ca intr-un anumit an nu s-au produs struguri de o calitate buna, nicio sampanie veche nu va fi produsa.
Blanc de Blancs. Sortiment obtinut 100% din struguri Chardonnay, mai degraba decat din struguri Pinot.
Brut. Sortiment sec, opus variantei dulci. Extra brut este sortimentul cel mai sec.

Cronologie

In anul 79 d.Hr., dupa ce eruptia vulcanului Vezuviu distruge podgoriile romane, Domitian porunceste ca pamantul din Galia sa fie transformat din suprafete agricole in vii.
Anul 496 d.Hr. Sampania (un vin rosu fin) este mentionata pentru prima data in carti de istorie (la incoronarea lui Clovis, rege al francilor, in Catedrala din Reims, in ziua de Craciun).
In 1743 este fondata Moet & Chandon, una dintre cele mai bine vandute marci de
sampanie.
In 1805, Nicole-Barbe Ponsardin Clicquot preia conducerea fabricii de sampanie. Vaduva Clicquot se dovedeste a fi o abila
femeie de afaceri.
In 1863, Moet & Chandon lanseaza prima marca mondiala de sampanie, numita „Brut Imperial“, ca un omagiu adus lui Napoleon Bonaparte.
In 1869, interpretul britanic de music-hall George Leybourne compune un cantec numit „Champagne Charlie“, care devine foarte popular.
In 1935, Moet lanseaza Dom Pérignon, prima sampanie cuvée de prestige (facuta din cei mai buni struguri).
Pana in 1909, regiunea Champagne vinde in jur de 39 de milioane de sticle pe an in toata lumea.
Pana in 2007, sunt vandute 339 de milioane de sticle sunt pe an.
Dar, in 2009, dupa izbucnirea crizei, vanzarile scad pana la aproximativ 293 de milioane de sticle pe an. Cu toate acestea, se prevede, totusi, ca cererea, in special in Asia, va depasi in curand oferta. </p>

Vote it up
220
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza