Totul despre rafturi

Iata o serie de sfaturi si indicatii care sa va ajute in organizarea optima a spatiului
 

Cand e vorba de depozitat, un simplu raft e de neegalat. Cand montati un raft, asigurati-va ca e prins ferm in perete.

Atentie la podea. Vreti sa puneti o biblioteca de la podea pana la tavan? S-ar putea sa trebuiasca sa intariti podeaua mai intai. O podea normala rezista la incarcatura obisnuita intr-o casa, dar o biblioteca plina poate cantari sute de kilograme. Daca nu sunteti siguri, intrebati un arhitect, tamplar sau inginer de constructii.

Intariti raftul. Intariti un raft insuruband sau lipind o stinghie pe sub latura din fata. Aveti insa grija, stinghia va reduce inaltimea obiectelor care pot fi bagate dedesubt.

Suport corespunzator. Pentru a nu se prabusi, o regula buna este ca la un raft gros de 20 mm trebuie puse suporturi la 800 mm unul de altul. Daca incarcatura e mai mare, suporturile trebuie sa fie mai dese.

Folositi suruburile potrivite. Rafturile pot sa cada si sa faca stricaciuni daca nu sunt bine prinse pe perete. Pentru peretii de caramida sau beton, folositi suruburi care sa intre cel putin 50 mm in perete. Bagati mai intai dibluri de plastic de grosime corespunzatoare. La pereti de lemn, folositi suruburi care sa intre 40 mm, sau 50 mm daca rafturile vor avea incarcatura mare, cum ar fi cartile.

Testati rezistenta. Inainte de a monta raftul, verificati daca se indoaie sub greutatea pe care o veti pune. Sprijiniti-l pe caramizi puse la distanta la care vor fi consolele, incarcati-l si puneti o nivela de-a lungul sau. Daca raftul se indoaie, mutati consolele mai aproape sau folositii un material mai gros.

Sticla rezistenta. Rafturile de sticla trebuie facute din sticla securizata de cel putin 6 mm, pusa pe console la nu mai mult de 400 mm distanta. Daca grosimea sticlei e crescuta la 9 mm, spatiul dintre console poate creste la 700 mm, dar tineti-l sub 500 mm daca vreti sa puneti obiecte grele.

Sine verticale. Asigurati-va ca sinele rafturilor ajustabile sunt verticale agatandu-le pe fiecare lejer de surubul de sus, apoi folosind un fir cu plumb – care are o mai mare acuratete pe verticala decat o nivela – pentru a le verifica. Atunci cand sina e verticala, marcati pozitiile celorlalte suruburi prin gaurile sinei. Mutati sina intr-o parte cand dati gaurile. Puneti-o la loc si introduceti suruburile.

Rafturi pentru nise. Nisele in pereti pot fi locuri foarte bune de rafturi pe care puteti depozita diverse obiecte decorative sau carti. Problema este ca majoritatea niselor au peretii strambi, asa ca niste rafturi taiate drept si fixate pe peretii laterali vor lasa spatii. Solutia pentru ca ele sa se incadreze perfect in nisa este sa folositi doua cartoane, dintre care pe unul sa-l lipiti de spatele nisei, iar pe celalalt de peretele lateral. Lipiti-le impreuna cu banda adeziva si veti avea unghiul care trebuie in partea aceea. Repetati pe cealalta parte si veti putea taia rafturi care sa se potriveasca perfect.

Vote it up
22
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza