Totul despre clasa 0

O analiza asupra principalelor schimbari, din acest an, in privinta functionarii clasei pregatitoare
 

<p>

Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a prezentat cateva lamuriri in ceea ce priveste clasa pregatitoare si inscrierile in anul scolar 2013-2014.

Principalele noutati aduse de Minister fata de metodologia de anul trecut sunt urmatoarele: din septembrie copiii cu varsta mai mare de 7 ani care nu au fost in clasa pregatitoare se vor inscrie in clasa I si parintii vor fi consultati "privind cea mai buna solutie de organizare a clasei pregatitoare in localitatea lor, din punct de vedere al locatiei".

In sedinta de guvern din 30 ianuarie, Ministerul Educatiei a prezentat o nota privind modul in care se va organiza clasa pregatitoare anul acesta.

Inscrierile la clasa pregatitoare si clasa I:

Clasa pregatitoare este in continuare in invatamantul primar obligatoriu, incepand cu 6 ani, potrivit acordului incheiat pe 30 ianuarie intre Ministerul Educatiei, federatiile sindicale si federatia asociatiilor de parinti din preuniversitar, acord prezentat apoi in Guvern.

Inscrierea copiilor se va realiza in functie de varsta lor la 31 august 2013, astfel:  
•    copiii cu varsta mai mica de 6 ani: se pot inscrie in clasa pregatitoare, dar nu este obligatoriu; inscrierea se va face in urma unei evaluari specifice.
•    copiii intre 6 si 7 ani se vor inscrie obligatoriu la clasa pregatitoare
•    copiii mai mari de 7 ani se vor inscrie in clasa I
 In ce priveste inscrierea in clasa I a copiilor cu varste mai mari de 7 ani, ministrul Educatiei Remus Pricopie a explicat ca exista "un numar important de copii care, desi au implinit sase ani la 1 septembrie anul trecut, nu sunt, nu au fost inscrisi in clasa pregatitoare. Parintii au decis sa ii mentina in gradinita".

Inscrierea in clasa I "este o situatie speciala (...) avand in vedere situatia de tranzitie. Nu vom repeta acest lucru, sau nu ne propunem sa repetam acest lucru si in anii viitori. Aici, ca observatie generala, sa stiti ca intotdeauna si in toate tarile, atunci cand se iau masuri de genul acesta de modificare a ciclurilor de studii, niciodata nu se reuseste din primul an o integrare de 100%, cu atat mai mult cu cat masura este implementata fara o pregatire corespunzatoare", a continuat Pricopie.

Criteriul circumscriptiei scolare va fi mentinut in prima etapa de inscriere.

Calendarul aparitiei metodologiei si inscrierilor:

•   Pana pe 31 Martie: Ministerul Educatiei va aproba Metodologia de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare.
- inscrierea la gradinita/scoala de circumscriptie este o "optiune garantata", iar parintele poate opta, ca si anul trecut, pentru o alta unitate de invatamant - in functie de locurile disponibile si pe baza unor criterii de departajare
- Criteriul de circumscriptie se pastreaza si anul acesta, cand "vrem sa avem doua, trei, cateva principii generale care sa se aplice in toata tara".
- Ulterior, fiecare scoala in parte va decide asupra unui set propriu de criterii pe care elevii trebuie sa le indeplineasca pentru a se inscrie. Aceste criterii se decid in consiliul de administratie, in dialog cu cu Inspectoratul Scolar General.
- In ce priveste numarul de etape de inscriere, ministrul Educatiei a declarat ca "vom incerca sa fie numarul minim de etape, pentru ca anul trecut au fost patru".

•    Pana pe 31 Martie: Consultarea parintilor in cadrul gradinitelor, "in vederea identificarii optiunilor acestora privind cea mai buna solutie de organizare a clasei pregatitoare in localitatea lor, din punct de vedere al locatiei".
In urma acestei consultari, "scolile, inspectoratele scolare, in urma dialogului cu autoritatile locale, vor incerca sa vada in ce masura aceste puncte de vedere ale parintilor pot fi mediate, pot fi satisfacute", a explicat ministrul Educatiei.
•    Aprilie: In cursul acestei luni se vor realiza inscrierile in clasa Pregatitoare
•    Pana pe 1 septembrie: Se vor incheia investitiile pentru "solutionarea tuturor problemelor legate de mobilier, dotari cu materiale didactice, conectare la Internet, toalete corespunzatoare varstei etc".
- Mobilier scolar - 16 mil Lei
- Materiale didactice - 8 mil. Lei
Sumele provin "din proiecte deja contractate in anii anteriori cu Banca Mondiala" (Sursa).
•    Pana pe 1 Septembrie: Va avea loc extinderea, in scolile in care exista cerere, a programelor de tip "Scoala dupa scoala". Pentru acest obiectiv vor fi folosite parteneriatele pentru gasirea spatiilor necesare, daca scoala/gradinita nu are acest spatiu.
•    Pana la 1 Septembrie: Se va desfasura procesul de formare a cadrelor didactice care predau la clasa pregatitoare
- Anul trecut au fost formati 9.000 de invatatori. Anul acesta, "numarul ar trebui sa fie putin mai mare si am sa va spun de ce. Pentru ca, desi noi aseptam sa avem mai multi copii in clasa pregatitoare, numarul de sali nu va creste neaparat spectaculos, pentru ca sunt multe sali de clasa care au 12-14-15 copii. Prin urmare, eu cred ca desi cuprinderea va fi mai mare, numarul de sali si numarul de cadre didactice va fi ceva mai mare, dar nu proportional cu numarul de copii", a explicat Remus Pricopie.
- Desi termenul pentru realizarea acestor formari este 1 septembrie, ministrul a precizat: "Noi speram ca inainte de vacanta acest proces sa se finalizeze".

Ca si anul trecut, si scolile private pot organiza clasa pregatitoare. Insa in cazul in care copilul este intr-o gradinita particulara care "nu este si langa o scoala privata", deci nu apartine unei institutii de invatamant "acreditate pentru invatamant primar", atunci copilul nu poate face clasa pregatitoare in acea gradinita privata.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat miercuri, 30 ianuarie, in emisiunea Prim Plan la TVR 1 ca "clasa pregatitoare apartine ciclului primar. Restul apartine doar de organizare. Atata timp cat ai doar gradinita privata si nu este acreditata pentru invatamant primar - lucru care insa se poate face pana incepe scoala -, atunci nu ai cum acolo, trebuie sa fii acreditat pentru invatamantul primar".

"Exista si scoli private care organizeaza sau pot organiza asa ceva, nu e nicio problema", a declarat ministrul.

Copiii vor avea acelasi curriculum, fie ca fac clasa pregatitoare la gradinita sau la scoala, si le vor preda invatatori calificati.

Tot pe 30 ianuarie, ministrul Educatiei Remus Pricopie a declarat dupa sedinta de guvern ca s-a decis "mentinerea clasei pregatitoare, ca parte a invatamantului primar obligatoriu, incepand cu varsta de sase ani" si "organizarea acesteia intr-un mod mult mai flexibil, astfel incat din punct de vedere al locului de desfasurare a activitatii, clasa pregatitoare sa se poata afla fie la scoala, fie la gradinita, dar cu acelasi curriculum si cadre didactice calificate pentru invatamantul primar".

Citeste articolul complet pe Hotnews.ro

</p>

Vote it up
110
Ai votat deja!Voteaza