Tot ce trebuie sa stii despre vitamina B12

Vitamina B12, numita si cobalamina, a fost ultima vitamina descoperita
 

Spre sfarsitul anilor ‘40, a fost identificata ca substanta din ficatul viteilor ce vindeca anemia pernicioasa, o boala care poate fi fatala si care afecteaza mai ales varstnicii.

Vitamina B12 este singura vitamina pe care corpul o inmagazineaza in cantitati mari, in special in ficat. Corpul absoarbe B12 printr-un proces foarte complicat: in prezenta unei cantitati suficiente de acid gastric, enzimele digestive extrag vitamina B12 din proteinele din alimente. Vitamina se combina apoi cu o substanta, care se numeste factor intrinsec (o proteina produsa de celulele peretilor stomacali) inainte de a fi transportata spre intestinul subtire, unde este absorbita. Un nivel scazut de acid gastric sau o cantitate neadecvata de factor intrinsec – ambele aparand odata cu varsta – poate duce la deficiente. Oricum, avand in vedere ca organismul are rezerve bune de B12, poate sa dureze cativa ani pana sa apara o carenta.

Cum actioneaza. Vitamina B12 este esentiala pentru replicarea celulelor si este deosebit de importanta pentru productia globulelor rosii. Ea mentine invelisul protector din jurul nervilor (mielina), ajuta la transformarea hranei in energie si joaca un rol esential in producerea ADN-ului si a ARN-ului, materialul genetic din celule.

Beneficii suplimentare. Cercetarile arata ca un nivel scazut de vitamina B12 este un lucru comun la cei care sufera de boala Alzheimer. Nu se stie daca deficienta este un factor care declanseaza boala sau, pur si simplu, un rezultat al ei. In orice caz, acest nutrient mentine sistemul imunitar sanatos. Unele studii indica faptul ca el prelungeste intervalul de timp dintre infestarea cu virusul HIV si aparitia SIDA. Alte cercetari arata ca un consum adecvat de B12 poate ameliora reactia imuna a persoanelor mai in varsta. Datorita efectului sau benefic asupra nervilor, vitamina B12 poate reduce si tiuitul in urechi (tinitus). Ca parte componenta a mielinei, ea este valoroasa si in tratarea sclerozei multiple.

Vote it up
84
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza