Tortilla cu legume

Lipii în stil mexican, umplute cu garnituri delicioase de legume
 

Ingrediente pentru 4 porții

Fasole bătută:

1 conservă boabe de fasole roșie sau neagră (340 g)

100 g ketchup de roșii

2 lingurițe suc de lămâie

2 frunze proaspete de pătrunjel sau coriandru

½ linguriță chimen măcinat

sare, piper Cayenne

Tortilla:

200 g făină

150 g mălai

1 linguriță sare

1 linguriță praf de copt

1½ linguri ulei

Cca 200 ml apă rece

făină pentru planșetă

Garnituri:

2 fire praz

2 morcovi potriviți

2 dovlecei mici

2 ardei grași roșii

2 ardei grași verzi

2 roșii

6 linguri ulei

piper negru proaspăt măcinat

½ căpățână salată verde, spălată și tăiată fâșii

200 g brânză Gouda maturată, rasă

 

1. Se prepară fasolea bătută: se scurg și se pasează boabele cu ketchup și suc de lămâie. Se adaugă pătrunjel sau coriandru tocat, chimen, sare și piper Cayenne. Se lasă deoparte.

2. Se prepară tortilla: se amestecă într-un castron 150 g făină împreună cu mălai, sare și praf de copt; se adaugă ulei și apă și se amestecă în continuare cu furculița. Se frământă aluatul pe planșeta tapetată cu făină, până ce devine omogen, neted, se poate întinde și nu se mai lipește de mâini. Se încorporează pe rând și restul de făină. Se acoperă apoi aluatul și se lasă să se odihnească la temperatura camerei.

3. Se curăță prazul, se spală și se taie fâșii. Se curăță morcovii și dovleceii și se taie. Ardeii grași se spală, se curăță, se taie sferturi și apoi fâșii. Se curăță de coajă roșiile și se taie felii.

4. Se ține un prosop textil sub jet de apă rece, se stoarce bine, se așază pe o farfurie în cuptor la 75ºC (gaze 1). Se pudrează planșeta cu puțină făină și se împarte aluatul în 16 porții. Din fiecare dintre ele se întinde cu sucitorul o lipie rotundă și subțire.

5. Se încinge o tigaie medie, la foc mijlociu. Se prăjesc pe rând lipiile, fără adaos de grăsime, 2 minute pe fiecare parte. Se împachetează în prosopul umed și se păstrează la cald în cuptor.

6. Se încinge uleiul într-o tigaie mare și se prăjesc legumele pe rând, la foc mijlociu, timp de 5 minute, până când ajung să fie prăjite, dar nu moi. Se prăjesc și roșiile 2 minute. Se sărează și se piperează totul.

7. Pe câte o farfurie sau bol preîncălzite se așază lipiile fierbinți, legumele, fasolea bătută, fâșiile de salată și brânza rasă.

Vote it up
71
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza