Tort de mere

O variantă interesantă, cu bucăți mari de mere, a unui tort tradițional
 

Ingrediente pentru o formă de tort (diametru 26 cm), circa 8-12 bucăți

Pentru aluatul fraged:

500 g făină, plus un pic de făină pentru formă

1 vârf de cuțit praf de copt

140 g zahăr, 2 ouă

1 vârf de cuțit sare, 250 g unt

Pentru umplutură:

1 kg mere

150 g struguri

150 ml suc de struguri albi

sucul a ½ lămâie

1 lingură zahăr

1 vârf de cuțit scorțișoară

grăsime (pentru uns forma)

1 gălbenuș

Pentru glazură:

2 linguri suc de lămâie

70 g zahăr pudră

 

1. Se amestecă făina și praful de copt. Se pun într-un castron și se face o adâncitură în mijloc. Se adaugă zahărul, ouăle și sarea și se amestecă totul până ce se obține o pastă groasă. Se adaugă untul bucăți și se frământă bine până se obține un aluat omogen. Se acoperă și se pune 20 de minute în frigider la rece.

2. Se încălzește cuptorul la 200°C (gaze 4-3). Se descojesc, se taie pe din două și se curăță de cotor mere­le. Se spală și se smulg boabele de stru­guri. Se amestecă într-o crăticioa­ră merele, strugurii, sucul de struguri și de lămâie, zahărul și scorțișoara și se fierb timp de aproximativ 5 minute la foc mediu. Se lasă să se răcească câteva minute.

3. Pe masa de lucru presărată cu făină se întinde puțin mai mult de jumătate din aluat. Se unge forma pentru tort, se așază aluatul întins astfel încât să formeze o margine de aproximativ 2,5 cm. Se înțeapă blatul de mai multe ori cu o furculiță și se lasă în cuptor circa 10 minute.

4. Amestecul de mere se întinde peste aluatul precopt. Se întinde aluatul rămas și se așază peste amestec. Se apasă bine marginile. Se unge foaia de aluat cu un gălbenuș. Tortul se coace aproximativ 25 de minute, se lasă să se răcească puțin pe un grătar metalic, apoi se scoate din formă. Se amestecă sucul de lămâie și zahărul pudră, se unge apoi tortul. Înainte de servire se lăsă să se usuce glazura.

 

 

Vote it up
128
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza