Topul blocajelor rutiere

Autoturismul nu este cel mai rapid mijloc de transport într-un oraș mare
 
Capitala României se află pe locul 5 în într-un top mondial al orașelor cu cele mai mari probleme de trafic rutier. La o călătorie medie de 30 de minute cu mașina prin oraș, Bucureștiul a înregistrat 103 ore de întârziere într-un an, fiind devansat doar de Instanbul (110 ore), Mexico City (110 ore), Moscova (109 ore) și St. Petersburg (104 ore), se arată într-un studiu realizat de Tomtom, citat de Statista.com. 
  
  
 Paradoxal, autoturismul nu e cel mai rapid mijloc de transport într-un oraș mare "Infrastructura este, desigur, o mare problemă care generează aceste ambuteiaje în traficul bucureștean, însă nu este singura. Nu putem neglija, totuși, statisticile INS care spun că există o mașină la 2 locuitori, iar tendința populației este de a folosi, într-o proporție covârșitoare, numai acest mijloc de transport. Cognitiile pe care merg majoritatea bucureștenilor, sunt acelea că pot câștiga timp dacă se deplasează cu automobilul propriu, dar aceste cognitii sunt eronate, deoarece timpul de staționare în trafic este mai mare decât dacă s-ar deplasa cu alte mijloace de transport. Atunci când facem analiză unui accident, luăm în considerare 3 factori: infrastructura, autovehiculul și factorul uman", explică prof. univ. dr. Mihaela Rus, președintele PsihoTrafiQ. 
  
 "Românii au tendința de a epata cumpărând și etalând valoarea mașinii, iar acest lucru este produsul tot a unei contaminări sociale. În Europa de Vest, oamenii aleg echilibrul, au înțeles că dacă toată populația ar folosi autoturismele ca singura soluție de transport rutier, practic marile orașe ar paraliza. Vesticii au înțeles, se pare că mai bine decât noi, că autoturismul nu este cel mai rapid mijloc de transport într-un oraș mare, chiar din contră.  
 
Mai multe detalii aici
Vote it up
217
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza