Top inovatii medicale

Cele mai noi dispozitive si tratamente care vor fi la dispozitia pacientilor in urmatorul an
 

<p>

Cleveland Clinic a anuntat un top al inovatiilor medicale care vor avea un impact major asupra modalitatior de ingrijirea pacientului in cursul anului urmator. Lista cuprinde atat dispozitive medicale cum ar fi un scaner portabil pentru melanom, cat si medicamente si teste de diagnostic, cum ar fi mamografia 3D.1. Chirurgia bariatrica pentru controlul diabetului

Exercitiile si dieta in sine nu sunt eficiente pentru tratarea obezitatii severe sau a diabetului de tip 2. Odata ce o persoana ajunge la o anumita greutate si devine obeza, scaderea in greutate si mentinerea greutatii la un nivel fara riscuri timp de mai multi ani nu se intampla aproape niciodata.
In timp ce medicamentele disponibile pentru diabet sunt bune, aproximativ jumatate dintre cei care le iau nu sunt in masura sa-si controleze boala. Acest lucru poate duce de multe ori la atac de cord, orbire, accident vascular cerebral si insuficienta renala.
Chirurgia pentru obezitate micsoreaza stomacul si rearanjeaza tractul digestiv. De-a lungul anilor, multi medici care au efectuat astfel de operatii au constatat ca procedura chirurgicala ar trata pacientii de diabet de tip 2, de multe ori inainte ca pacientul sa fi plecat din spital.
Multi experti in diabet cred ca interventiile chirurgicale ar trebui sa fie oferite mult mai devreme ca o optiune de tratament pentru pacientii care nu isi pot controla eficient diabetul si nu ca o ultima solutie.

2. Dispozitiv neuromodulator pentru dureri de cap si migrena

Nervii ganglionului sfenopalatin – situat in spatele nasului – au fost un obiectiv specific pentru tratamentul durerii de cap severe pentru multi ani.
Cercetatorii au inventat un neurostimulator miniaturizat implantabil, de dimensiunea unei migdale. Acesta este plasat printr-o incizie chirurgicala minim invaziva, in gingie deasupra celui de-al doilea molar. Ori de cate ori un pacient simte o durere de cap acest dispozitiv o blocheaza in aproximativ cinci pana la 10 minute.

3. Spectrometrie de masa pentru identificarea bacteriilor


Chiar si in aceasta era a tehnologiei medicale avansate, identificarea bacteriilor poate necesita in continuare zile sau saptamani. Cu toate acestea, laboratoarele de microbiologie clinica din intreaga lume implementeaza noi tehnologii de spectrometrie de masa pentru a furniza o identificare rapida a organismelor, care este mai precisa si mai putin costisitoare decat metodele actuale biochimice.
In Statele Unite sunt disponibile doua sisteme de spectrometrie MALDI-TOF ce permit identificarea mai exacta a bacteriilor in cateva minute. Identificarea rapida permite medicilor prescrierea unui tratament adecvat mai devreme si nu se mai apeleaza la o terapie cu spectru larg care conduce la rezistenta antimicrobiana.

4. Medicamente pentru tratamentul cancerului de prostata in stadiu avansat

In ultimii doi ani, cinci noi medicamente au fost aprobate pentru cancerul de prostata avansat: sipuleucel-T, denosumab, abiraterone, cabazitaxel si enzalutamide. Un al saselea, radium-223 dichloride, este asteptat sa fie aprobat in cursul acestui an.
Au fost realizate progrese semnificative in tratarea cancerului de prostata avansat, nu numai prin cresterea ratei de supravietuire a pacientilor, dar si prin oprirea progresului acestei boli.
Multi cercetatori din domeniul cancerului de prostata cred ca aceste medicamente, si altele care vor fi aprobate, vor face cancerul de prostata o boala cronica, care este gestionata cu succes prin administrarea de medicamente, modificarea stilului de viata si controale regulate.

5. Dispozitiv portabil de scanare pentru melanom


Un nou dispozitiv portabil aprobat de FDA ajuta medicii dermatologi la identificarea leziunilor cutanate, care au caracteristici de melanom. Acesta utilizeaza o tehnologia creata de armata pentru rachete si lumini speciale de 10 lungimi de unda specifice, iar sistemul computerizat vizualizeaza rapid structura leziunii chiar sub suprafata pielii.
Dispozitivul foloseste apoi algoritmi sofisticati care analizeaza in mod obiectiv leziunea si compara rezultatele cu o baza de date de 10.000 de imagini arhivate de melanom si alte boli de piele. In mai putin de un minut, se realizeaza o evaluare a leziunilor pielii si dermatologul poate decide cu privire la masurile posibile.
Intr-un studiu clinic realizat pe 1.300 de pacienti, cel mai mare studiu realizat vreodata in detectarea melanomului, aparatul a detectat 98% dintre melanoame.

6. Laser femtosecond in chirurgia cataractei

Spre deosebire de o lama chirurgicala care taie, un laser femtosecond desparte tesutul prin ablatie si clivare. Noua procedura pentru cataracta permite chirurgilor sa faca incizii mici, mai precise. Aceasta cauzeaza mai putina inflamatie si ofera mai multa stabilitate atunci cand se implanteaza un cristalin nou.

7. Perfuzie pulmonara ex vivo


Expertii cred ca 40 la suta dintre plamanii respinsi anterior pot fi acum potriviti pentru transplant, datorita unei abordari noi numite perfuzie pulmonara ex vivo – in afara corpului. Plamanii deteriorati sunt scosi de la un donator, plasati intr-o camera transparenta si conectati la o pompa cardiopulmonara si un ventilator.
Pe o perioada de 4 pana la 6 ore plamanii sunt apoi reparati si evaluati, sunt pompate fluide cu proprietati speciale prin vasele de sange si sunt folosite substante nutritive pentru a-i hrani. Atunci cand este necesar, sunt introduse medicamente specifice pentru infectii clare. Odata ce se determina ca plamanii sunt viabili, acestia sunt gata pentru transplant imediat.
Perfuzia pulmonara ex vivo este aprobata in Europa si Canada, si este in curs de aprobare in Statele Unite.

8. Aparate modulare pentru tratarea anevrismelor complexe


Intre 20-40%  dintre persoanele cu anevrisme aortice au o anatomie care nu este potrivita pentru grefele care sunt comercializate in prezent si nici nu sunt candidati pentru procedura chirurgicala deschisa de reparatie.
Cu toate acestea, datorita unui nou sistem inovator, chirurgii pot trata acum pacientii cu aceste anevrisme complexe cu ajutorul unui stent modular, fara a fi nevoie sa faca masuratori detaliate si apoi sa astepte saptamani, uneori luni, pentru dispozitivele personalizate care urmeaza sa fie livrate.

9. Tomosinteza digitala a sanilor 


Tomosinteza sau mamografia 3D este o tehnologie de diagnosticare, care a fost aprobata de FDA in 2011. Aceasta nu substituie testarea traditionala bidimensionala, dar atunci cand este efectuata impreuna cu mamografia conventionala ofera o imagine mai exacta a sanilor.
Tehnologia 3D ofera medicilor o oportunitate mult mai mare de a descoperi celulele canceroase mici, ascunse de tesuturile inconjuratoare, care nu pot fi vizibile la mamografiile standard.
Atunci cand cazurile de cancer sunt gasite in stadiu incipient, optiunile de tratament sunt, in general, mai putin traumatizante si sansa de vindecare este mai mare.

</p>

Vote it up
205
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza