Ton cu ansoa si susan

Ardeii grasi, rosiile si ardeiul iute fac o combinatie care se potriveste de minune cu tonul la cuptor, iar pastele sunt garnitura ideala
 
<p>
Se obtin 4 portii
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:

1 si 1/2 linguri de ulei de masline extravirgin
1 ceapa mare, feliata subtire
1 ardei gras rosu, curatat de seminte si feliat subtire
1 ardei gras galben, curatat de seminte si feliat subtire
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 cutie cu rosii tocate, circa 400 g
1 lingura de pasta de rosii
1 foaie de dafin
1/2 lingurita de pasta de ardei iute
2 medalioane mari de ton, de 2 cm grosime, circa 550 g in total
Topping de ansoa si susan
55 g pesmet integral
1 catel de usturoi
4 fileuri de ansoa, scurse
10 g patrunjel
2 linguri de seminte de susan
2 lingurite de ulei de masline extravirgin
sare si piper

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 200 de grade. Se incinge uleiul intr-o tigaie sau cratita mare, la foc moderat, si se adauga ceapa, ardeii si usturoiul. Se acopera si se gatesc 3-4 minute, amestecand frecvent, pana la inmuierea cepei. Se incorporeaza rosiile, cu suc cu tot, foaia de dafin, pasta de rosii si cea de ardei iute. Se acopera din nou si se lasa pe foc, amestecand, in jur de 7 minute, sau pana cand ardeii s-au fragezit.

Intre timp, se prepara topping-ul. Se pun toate ingredientele intr-un robot de bucatarie si se proceseaza pana ce sunt maruntite foarte fin. Ca alternativa, se toaca laolalta pesmetul, usturoiul, fileurile de ansoa si patrunjelul, se pun intr-un bol, iar acolo se amesteca, folosind o furculita, cu semintele de susan si uleiul de masline.
Se toarna mixtura de ardei intr-un vas termorezistent, indeajuns de mare ca sa cuprinda pestii, asezati intr-un singur strat. Se asezoneaza bucatile de peste si se taie in jumatate. Se asaza cele 4 bucati in vas, iar peste ele se pune topping-ul, in asa fel incat sa le acopere cat mai uniform. Se coc 10 minute sau pana cand pestele este facut, ramanand un pic roz in centru. Daca preferati tonul mai bine copt, prelungiti gatitul cu 1-2 minute. Preparatul se serveste imediat.

Cateva idei:

• Coaceti bucatile de ton cu ansoa si susan pe un pat de varza si praz. Incingeti intr-o tigaie 1 lingura de ulei de masline extravirgin si adaugati 2 fire mari de praz, feliate, si 400 g de varza verde, taiata fideluta. Sotati-le pana ce se inmoaie, apoi transferati-le intr-un vas termorezistent si puneti tonul deasupra lor.
• In loc sa coaceti tonul, il puteti frige pe gratar. Serviti-l cu 400 g tagliatelle, fierte, amestecate cu mixtura de ardei si rosii. Ungeti cu putin ulei un gratar de fonta si incingeti-l la foc iute. Treceti tonul prin putin ulei de masline, asezonati-l dupa gust, apoi gatiti-l 3 minute pe fiecare parte. Serviti-l imediat.
• Daca nu aveti ansoa, pur si simplu scoateti acesti pestisori din reteta: preparatul va fi oricum delicios.

Avantaje:

• Uleiul de masline extravirgin – obtinut dupa prima presare la rece a maslinelor de calitate superioara, carora li s-au scos in prealabil samburii – pastreaza toate substantele naturale continute de micile fructe. Are culoare verde, un gust bogat, ca si multi acizi grasi mononesaturati. Ei formeaza tipul de grasime care joaca un rol important in reducerea nivelului de colesterol din sange.
• Ansoaul contine calciu si fosfor – ambele, minerale esentiale pentru sanatatea oaselor si a dintilor. Acestea se pastreaza integral si in fileurile de ansoa conservate.
 
Pentru mai multe retete acceseaza www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
97
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza