Tocatura de cod afumat

Acest amestec de cartofi si cod afumat, aromat subtil cu pudra de curry, este usor de preparat si ideal pentru un pranz cald si satios

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: 30 de minute

Ingrediente:

900 g cartofi curatati si taiati cubulete de 5 mm
2 lingurite praf de curry
2 linguri ulei de floarea-soarelui
300 ml bulion de legume sau de peste
300 g file de cod afumat
1 legatura ceapa verde tocata
115 g varza Savoy (creata) taiata fideluta
3 linguri patrunjel verde proaspat, tocat
4 linguri iaurt
sare si piper
fire de patrunjel proaspat, pentru ornat

Preparare:

Se pun cartofii intr-un castron. Se adauga praful de curry si se amesteca bine. Se incinge uleiul intr-o tigaie mare teflonata, se adauga cartofii si se prajesc 20 de minute la foc moderat, intorcandu-i ocazional.

Intre timp, se toarna bulionul intr-o alta tigaie si se da in clocot. Se micsoreaza flacara, apoi se adauga codul afumat. Se acopera tigaia si se fierbe pestele incet, timp de 8–10 minute, sau pana cand carnea sa se desface foarte usor. Se scoate pestele din tigaie folosind o spatula si se asaza pe o farfurie mare. Se desface carnea fulgi si se arunca pielea si oasele. Se pune pestele deoparte. Se arunca zeama in care a fiert.

Se adauga la cartofi ceapa verde si varza si se prajesc, amestecand frecvent, timp de 3–5 minute, pana cand cartofii sunt facuti si crocanti, iar varza s-a muiat.

Se adauga bucatelele de peste, patrunjelul tocat si iaurtul, se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust, si se amesteca. Se continua gatitul incet, amestecand ocazional pana ce combinatia se incinge bine. Se serveste fierbinte, ornata cu fire de patrunjel.

Cateva idei:

• Folositi cartofi dulci in locul celor obisnuiti.
• In loc de patrunjel, puteti folosi 1–2 linguri frunze de coriandru sau tarhon, proaspat tocat.
• Ca sa preparati o tocatura de somon cu broccoli si mazare, folositi file de somon in locul celui de cod afumat. Gatiti cartofii ca in reteta principala, dar omiteti praful de curry. Intre timp, gatiti in aburi 170 g buchetele de broccoli si 140 g mazare congelata, pana sunt fragede. Adaugati broccoli si mazarea la cartofi, impreuna cu somon afumat, iaurt si cate 2 linguri de patrunjel tocat si arpagic taiat bucatele.

Avantaje:

• Eglefinul afumat este o sursa excelenta de proteine, avand in acelasi timp un continut scazut de grasimi. Ca orice peste de apa sarata, este o sursa sigura de iod, mineral necesar sintezei hormonilor cu roluri diferite si importante in functionarea organismului.
• Varza Savoy, usor de recunoscut dupa frunzele ferme si crete, de culoare verde- inchis, contine flavonoide, despre care se crede ca protejeaza impotriva celulelor care cauzeaza cancerul. Varza Savoy mai contine si alte substante nutritive cu proprietati de protectie, inclusiv vitaminele C si E.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
90
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza