Tocanita de bibilica

O reteta frantuzeasca ce poate fi preparata si din carne de pui, cu un sos picant, imbogatit cu lamaie si iaurt
 
<p>Timp preparare: 30 de minute, plus 20 de minute pentru racire
La foc: 1 ora si 20 de minute
Se obtin 4 portii

O portie contine:
Calorii 117
Glucide 8 g
Proteine 5 g
Grasimi 8 g (grasimi saturate 2 g)

Ingrediente

1 bibilica curatata sau un pui, de aproximativ 1,25 kg
35 g morcovi, taiati felii
60 g ceapa, taiata in sferturi
1 fir bogat de patrunjel
8 boabe de piper negru
300 ml bulion de pui
1 lingurita ulei de masline
250 g ciuperci mici, taiate in sferturi
25 g produs tartinabil, 70% grasime
25 g faina alba
Coaja rasa fin de la 1 lamaie
2 linguri suc de lamaie
150 g iaurt degresat
Sare si piper negru
2 linguri patrunjel proaspat, tocat
Ornare: frunze de patrunjel proaspat si triunghiuri de paine prajita, optional

Preparare

1. Se pune bibilica intr-o cratita cu morcovii, ceapa, patrunjelul, boabele de piper si bulionul. Se dau intr-un clocot, apoi se reduce flacara, se acopera si se lasa sa fiarba incet 45-55 de minute, pana cand carnea devine moale, iar atunci cand este intepata, din ea se scurge un lichid limpede.
2. Se muta bibilica pe un platou si se lasa sa se raceasca 20 de minute. Se strecoara bulionul intr-o cana gradata. Ar trebui sa se obtina 300 ml; altfel se completeaza cu apa.
3. Se incalzeste cuptorul la 180 de grade. Atunci cand bibilica s-a racit destul, se curata de piele, se dezoseaza si se taie bucati mari.
4. Se incalzeste uleiul intr-o tigaie mare, se adauga ciupercile si se rumenesc 2-3 minute. Se iau de pe foc si se lasa deoparte.
5. Se topeste produsul tartinabil intr-o cratita, la foc potrivit. Se adauga treptat faina, amestecand continuu, apoi bulionul pastrat de la fierbere. Se fierbe, amestecandu-se incontinuu pana cand sosul se ingroasa. Se reduce flacara la minim si se fierbe incet 3 minute, amestecand din cand in cand.
6. Se ia sosul de pe foc si se adauga jumatate din coaja de lamaie, sucul de lamaie si iaurtul. Se asezoneaza cu sare si piper si se adauga carnea de bibilica si ciupercile.
7. Se transfera mancarea intr-un vas termorezistent cu capac, in care se va servi. Se introduce la cuptor si se lasa 25-30 de minute, pana cand s-a incalzit complet.
8. Se amesteca mancarea pentru a se omogeniza cu sucul lasat de ciuperci, se presara restul de coaja de lamaie si patrunjelul tocat. Se serveste ornata cu fire de patrunjel si, optional, cu triunghiuri de paine prajita.

Sugestie pentru servit: varza creata fiarta la abur si orez simplu sau combinat sau cartofi copti.</p>

Vote it up
240
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza