Tocana sudista de creveti

Un fel din bucataria creola, care se serveste cu orez la aburi sau paine crocanta, ca sa ne bucuram de sosul gros
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: 25 de minute
Timp de gatit: 40 de minute

Ingrediente:

1 lingura de ulei de masline extravirgin
2 cepe, tocate
1 ardei gras rosu, curatat si tocat
2 tulpini de telina, tocate
3 catei de usturoi, tocati
75 g felii slabe de costita afumata, taiate bucatele
1 lingura de faina
1 lingura de paprika
1 litru de supa simpla de peste, preferabil preparata in casa (vezi pagina 27)
1 lingurita de cimbru proaspat, tocat
1 cutie cu rosii tocate, circa 225 g
2 linguri de patrunjel, tocat
2 foi de dafin
2 lingurite de sos Worcestershire
sos Tabasco, dupa gust
100 g bame, taiate in jumatate
340 g creveti cruzi, decorticati
55 g fasole verde fina, taiata in bucati de dimensiunea unei imbucaturi
sare si piper
3 cepe verzi, feliate subtire, pentru ornat

Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita mare, in care se pun ceapa, ardeiul si telina, si se calesc 5-6 minute, sau pana cand se rumenesc putin. Se adauga usturoiul si costita; se continua gatitul 3-4 minute. Se inglobeaza si faina, se mareste flacara si se mai lasa cratita pe foc 2 minute, amestecand. Se adauga paprika si se gateste inca 2 minute. Se toarna treptat zeama de supa simpla, amestecand bine.

Se incorporeaza cimbrul, rosiile (cu suc cu tot), patrunjelul, foile de dafin si sosul Worcestershire. Se da totul in clocot, apoi se micsoreaza flacara ca sa fiarba molcom si se stropeste cu sos Tabasco, dupa gust. Se adauga bamele si se continua 15 minute, sau pana cand gumbo-ul s-a ingrosat.
Adaugand crevetii si fasolea verde, se gateste mancarea inca 3 minute, sau pana cand crevetii devin roz, iar fasolea s-a fragezit. Se scot foile de dafin si se asezoneaza preparatul. Se serveste gumbo-ul in castroane, presarand deasupra putina ceapa verde.

Cateva idei:

• Incercati un gumbo din Trinidad. In loc de costita, luati 75 g carnati afumati – cabanos, de pilda. La pasul 2, adaugati, impreuna cu rosiile si celelalte ingrediente, 1 lingurita de ghimbir proaspat, tocat, 1/2 lingurita bitter Angostura, 1 cutie mica de fasole rosie (circa 200 g), bine scursa, si 1 lingura de rom negru. Inlocuiti jumatate din cantitatea de patrunjel cu frunze proaspete de coriandru.
• Folositi o mixtura din 170 g creveti si 170 g carne de crabi, din cutie, ingloband crabii chiar la sfarsit, odata cu asezonarea finala.

Avantaje:

• Bamele sunt legume foarte populare in Turcia, Grecia si in Orientul Mijlociu. Ele contin o substanta mucilaginoasa care ingroasa lichidul in astfel de mancaruri (numele „gumbo“ provine din denumirea africana a bamelor). Continutul lor de substante nutritive este similar cu al altor vegetale verzi: cantitati folositoare de fibre, potasiu, calciu, folati si vitamina C.
• Costita este o buna sursa de vitamina B1, esentiala pentru pastrarea sanatatii sistemului nervos.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
288
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza