Tocana italieneasca de peste

Pentru aceasta tocana pescareasca in stil italian, prepara un sos gros de rosii si adauga orice fel de peste sau fructe de mare
 
<p>
Se obtin 4 portii
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: 1 ora

Ingrediente:

2 linguri de ulei de masline extravirgin
1 fir de praz de marime medie, tocat mare
1 ceapa, tocata
4 catei de usturoi, tocati
1/2 ardei gras verde, curatat de seminte si tocat
1/2 bulb de fenicul mijlociu, taiat cubulete
360 ml vin alb sec
300 ml supa simpla de peste, preferabil preparata in casa (vezi pagina 27)
1 cutie cu rosii tocate, circa 400 g
2 linguri de pasta de rosii
1/4 lingurita de ierburi de Provence, uscate
1 dovlecel de marime medie, feliat
3 linguri de patrunjel, tocat
55 g mazare boabe, proaspata sau congelata
85 g frunze tinere de sfecla sau de spanac
200 g file de cod, fara piele, taiat bucati
400 g amestec de fructe de mare decorticate (creveti, scoici Saint-Jacques, inele de calmari, midii etc.)
sare si piper
Mamaliga
225 g mamaliga instant
2 lingurite de ulei de masline extravirgin

Preparare:

Se incinge uleiul intr-o oala mare, in care se pun prazul si ceapa; se gatesc 2 minute, sau pana cand incep sa se inmoaie. Se adauga usturoiul, ardeiul si feniculul si se continua 5-10 minute, sau pana cand si acestea se inmoaie.

Se adauga vinul, zeama de supa si rosiile, cu zeama lor cu tot. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se fierbe incet amestecul timp de 30 de minute, sau pana ce s-a ingrosat putin. Ingloband pasta de rosii, ierburile de Provence si dovleceii, se continua fierberea lenta inca 10 minute; se mai toarna in oala putina apa, in cazul in care mixtura devine prea groasa.
Intre timp, se prepara mamaliga, respectand instructiunile de pe ambalaj – sau in modul traditional. Se asezoneaza dupa gust. Se toarna mamaliga intr-o tava de copt de 18 x 28 cm, unsa cu putin ulei. Se lasa sa se raceasca si sa se intareasca, dupa care se taie sub forma de triunghiuri. Se incinge gratarul.
Se adauga in mixtura de rosii patrunjelul, mazarea, frunzele de sfecla sau spanac, pestele si fructele de mare. Se acopera si se fierbe totul molcom, la foc moderat, circa 5 minute, sau pana ce fructele de mare sunt facute.
Se ung cu putin ulei triunghiurile de mamaliga si se frig pana ce se rumenesc putin. Se serveste tocana in boluri, alaturi de triunghiurile de mamaliga.

Cateva idei:

• Orice peste avand carnea densa, ca egrefinul sau merluciul, poate fi utilizat in locul codului.
• Pentru o tocana asemanatoare, dar cu scoici si sparanghel, folositi 3 cepe de marime mijlocie, tocate, si omiteti prazul si ardeiul gras. Adaugati 125 g sparanghel, taiat bucatele, acoperiti din nou si gatiti alte 5 minute, sau pana ce sparanghelul s-a fragezit si scoicile s-au deschis (daca vreo scoica ramane inchisa, aruncati-o). Serviti tocana cu triunghiuri de mamaliga sau cu orez gatit in aburi. La pasul 2, scoateti supa simpla. Inlocuiti pestele si fructele de mare cu 1 kg de scoici, in cochilie. Dupa ce le inglobati in mixtura de rosii, acoperiti oala si dati preparatul in clocot, apoi reduceti flacara si fierbeti la foc mic 2 minute, pana ce cochiliile incep sa se deschida.

Avantaje:

• Codul, ca majoritatea pestilor din mari si oceane, e una dintre cele mai de incredere surse de iod, datorita continutului ridicat de iod al apei de mare. In cazul altor alimente, cantitatea depinde de continutul de iod din sol, acesta putand varia considerabil.
• Mamaliga, preparata din porumb fin macinat, este o sursa de carbohidrati cu amidon, dar fara gluten.
• Mazarea proaspata are un sezon relativ scurt, dar cea congelata poate fi gasita in permanenta. Continutul nutritional al mazarii congelate este foarte asemanator cu al celei proaspete, atata timp cat e gatita corect – continutul de vitamine se poate diminua daca este tratata termic in exces sau fiarta in prea multa apa.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
96
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza