Tocana de miel cu smochine

Carnea si fructele sunt o combinatie clasica in multe bucatarii. Aceasta tocata gatita incet este ideala pentru ocazii speciale
 
Portii 4
Timp de preparare: circa 20 de minute
Timp de gatit: circa 2 ore
Ingrediente
2 linguri ulei de masline
2 catei de usturoi mari pisati
340 g ceapa feliata
550 g pulpa de miel dezosata, curatata si taiata cubulete de 5 cm
150 g smochine uscate
1 1/2 lingura radacina proaspata de ghimbir rasa
1 rulou de scortisoara rupt in jumatate
2 stelute de anason
340 g morcovi tocati
340 g dovlecei tocati
sos de chilli, dupa gust
sare si piper
o mana de frunze proaspete de amestec de patrunjel si coriandru tocate marunt
Orez cu sofran
340 g orez basmati bine spalat
1/2 lingurita firisoare de sofran
1 1/2 lingurita sare
Preparare
Se incinge uleiul la foc mediu, intr-o caserola rezistenta la flacara, sau o cratita mare. Se adauga usturoiul si se prajeste 1 minut, amestecand frecvent, apoi se adauga ceapa si se amesteca. Se micsoreaza flacara, se asaza o bucata de hartie pergament umeda peste ceapa si se acopera vasul cu un capac ermetic. Se gateste ceapa 20 de minute sau pana cand este foarte frageda si dulce.
Se adauga carnea in caserola. Se toarna 1,2 litri apa sau cata este nevoie pentru a acoperi carnea. Se mareste flacara si se da in clocot, indepartand spuma. Se face flacara mica. Se adauga smochinele, ghimbirul, scortisoara si anasonul stelat. Se acopera vasul si se fierbe carnea 1 ora, pana cand se face foarte frageda.
Intre timp, pentru a prepara orezul cu sofran, se pune orezul intr-un castron, se adauga apa cat sa-l acopere cu 2,5 cm si se lasa la muiat 30 de minute. dupa aceea, se scurge bine orezul si se pune deoparte.
Se incinge o tigaie uscata la foc iute, se adauga firisoarele de sofran si se prajesc 30 de secunde, pana ce isi elibereaza aroma. Se rastoarna imediat din tigaie intr-un vas gradat si se toarna peste el 450 ml de apa clocotita. Se amesteca bine, apoi se pune deoparte si se lasa 30 de minute sa infuzeze.
Cand mielul este fraged, se foloseste o spumiera pentru a-l scoate din caserola.
Se pune carnea deoparte. Se scot anasonul stelat si scortisoara si se arunca. Se transfera jumatate din lichidul, ceapa si smochinele din caserola intr-un robot de bucatarie, sau blender, si se proceseaza pana la omogenizare. Se readuce aceasta mixtura inapoi in caserola si se amesteca bine, ca sa ingroase sosul. Ca alternativa, se scoate carnea si se arunca condimentele, apoi se foloseste un blender manual ca sa se sfarame o parte din ceapa si smochinele din caserola. Se amesteca bine.
Se readuce carnea in caserola si se adauga morcovii. Se dau in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se lasa sa fiarba 10 minute.
Se adauga dovleceii si se continua gatitul alte 5 minute, sau pana cand ambele vegetale sunt fragede, dar crocante. Se lasa apoi caserola la foc mic, cat timp se prepara orezul (se acopera caserola daca doriti ca sosul sa nu se mai ingroase sau se lasa descoperita daca doriti ca sosul sa mai scada un pic).
Pentru a gati orezul, se da in clocot apa infuzata cu sofran intr-o oala mare, cu fund gros, si se adauga sare. Se adauga orezul si se da din nou in clocot, apoi se face flacara mica, se acopera oala si se fierbe orezul 10 minute. Se ia de pe foc si se lasa sa stea, acoperit, circa 5 minute.
Se gusta carnea si se adauga sos de ardei iute, sare si piper, dupa preferinta.
Se presara cu patrunjel si coriandru tocate si se serveste imediat, alaturi de orezul cu sofran.
Cateva idei
• Inlocuiti smochinele uscate cu caise sau curmale uscate.
• Pentru a prepara o versiune vegetariana a acestei retete, inlocuiti carnea de miel cu boabe din cutie, bine scurse si spalate, cum este nautul sau fasolea. Folositi 2 cutii, circa 400 g fiecare. Dupa ce ceapa a fost gatita 20 de minute, adaugati smochinele, condimentele si apa si fierbeti 30 de minute, cat sa se amestece aromele. Adaugati apoi boabele odata cu dovleceii.
Avantaje
• Desi carnea de miel are tendinta de a fi mai grasa decat alte carnuri, modificarea tehnicilor de crestere si transare a animalelor a dus la obtinerea unei carni ce contine doar 1/3 din grasimea de acum 20 de ani. Mare parte din grasimi sunt mononesaturate, ceea ce este o veste buna pentru sanatatea inimii.
 
Vote it up
163
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza