Tocana de legume la cuptor

Aceasta mancare vegetariana simpla, din radacinoase si fasole, este un fel principal foarte hranitor intr-o zi de iarna
 
 
<p>Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: 50–55 de minute
Portii: 4

Ingrediente

1 dovleac, circa 600 g
500 g cartofi noi frecati de coaja si taiati bucati de 4 cm
200 g morcovi taiati bucati de 4 cm lungime
200 g pastarnac taiat bucati de 4 cm
2 dovlecei mari, circa 400 g in total, taiati bucati de 4 cm
2 linguri ulei de masline extra virgin
1 catel de usturoi tocat marunt
4 fire de rozmarin, plus cateva pentru ornat
2 cutii fasole pinto, circa 410 g fiecare, scurse si spalate
240 ml cidru sec
240 ml bulion de legume fierbinte
sare si piper

Preparare

Se incalzeste cuptorul la 200 de grade. Se taie dovleacul in jumatate, se arunca semintele si fibrele, apoi se indeparteaza coaja si se taie miezul bucati de 4 cm.
Se pun bucatile de dovleac intr-un castron mare si se adauga cartofii, morcovii, pastarnacul si dovleceii. Se stropesc cu ulei de masline si se amesteca bine. Se adauga usturoiul si se asezoneaza cu sare si piper, dupa preferinte.
Se asaza firele de rozmarin, pe un singur strat, pe fundul unei tavi mari de copt. Se asaza deasupra lor legumele din castron. Se pune tava in cuptor 30 de minute, intorcand legumele o singura data, pana se rumenesc usor.
Se scoate tava din cuptor si se adauga fasolea pinto, cidrul si bulionul de legume. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se pune iar in cuptor, timp de 20–25 de minute, pana ce legumele se fac fragede. Inainte de a servi mancarea, se scot firele de rozmarin si se orneaza cu fire de rozmarin proaspete.

Cateva idei
• Aceasta tocana se poate gati si pe aragaz. Incingeti uleiul intr-o tigaie mare, adaugati vegetalele si caliti-le 4–5 minute, amestecand frecvent, apoi adaugati usturoiul, rozmarinul, sarea si piperul. Incorporati fasolea, cidrul si bulionul de legume si dati totul in clocot. Acoperiti tigaia si fierbati incet 30–35 de minute, pana ce toate vegetalele sunt fragede.
• Puteti inlocui dovleacul cu dovleac placintar si fasolea pinto cu fasole egipteana ful medames. Omiteti cartofii si reduceti cantitatea de bulion de legume la 150 ml. Se coc in coaja 4 cartofi medii, alaturi de tocana, timp de 40–45 de minute, pana sunt fragezi. Se despica coaja cartofilor si tocana se serveste pusa in interiorul cartofilor.

Avantaje
• Pastarnacul este o vegetala hranitoare, sursa buna de amidon, potasiu, B1, niacina si vitamina C.
• Folositi cartofi proaspat culesi ori de cate ori este posibil, caci contin de 10 ori mai multa vitamina C decat cartofii care au fost depozitati.</p>
Vote it up
146
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza