Tocana de curcan

Versiunea mai blanda a unei picante retete mexicane, preparata din carne de curcan, stafide si migdale

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 de minute

Ingrediente:

2 linguri ulei de floarea-soarelui
1 ceapa mare tocata
2 catei de usturoi pisati
1 ardei iute rosu curatat de seminte si feliat (optional)
2 linguri seminte de susan
500 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat fasiute subtiri
1 1/2 lingura boia dulce, sau dupa gust
1/2 lingurita cuisoare macinate
1 cutie rosii tocate, circa 400 g
85 g stafide
150 ml bulion de pui, preferabil preparat in casa (vezi p. 23)
15 g ciocolata amaruie tocata
4 linguri fulgi de migdale prajiti
2 linguri coriandru proaspat tocat
sare si piper
fire de coriandru, pentru ornat

Preparare:

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, la foc mediu-mic. Se adauga ceapa, usturoiul, ardeiul iute si semintele de susan si se prajesc, amestecand frecvent, timp de 10 minute, pana cand ceapa este moale si aurie.

Se adauga fasiile de carne si se amesteca bine. Se presara deasupra boiaua si cuisoarele, se adauga rosiile, cu suc cu tot, si stafidele. Se amesteca bine de tot.

Se toarna bulionul in tigaie. Se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara, se acopera tigaia si se lasa sa fiarba incet timp de 10 minute.

Se adauga ciocolata, migdalele si coriandrul tocat, apoi se amesteca pana ce se topeste ciocolata. Se asezoneaza dupa gust. Se transfera mancarea pe farfurii individuale, se orneaza cu fire de coriandru si se serveste imediat.

Cateva idei:

• In loc de carne cruda de curcan, se poate folosi carne gatita, taiata cubulete. Se adauga in sos impreuna cu stafidele.
• Pentru a prepara tacos cu mole de curcan, se amesteca 1 lingurita amidon cu 1 lingura apa rece si se adauga in sos, inaintea ciocolatei, la pasul 4. Se fierbe incet, amestecand, pana se ingroasa, apoi se adauga migdalele si coriandrul. Se prepara o salata cu 1 ceapa rosie, feliata subtire, 2 rosii tocate, 1 avocado mare, feliat, 1/4 salata iceberg, taiata fideluta, si o mana de frunze proaspete de coriandru. Se incing 12 cochilii de taco in cuptorul incalzit la 180°C, timp de 3 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj. Cand se servesc, se pune putina salata in cochiliile de taco, apoi peste ea se adauga mole de curcan. Se mananca cu mana.

Avantaje:

• Studiile au arata ca licopenul – pigmentul natural care da culoare rosiilor – poate micsora riscul aparitiei bolilor de inima si a cancerului de prostata. Studiul, desfasurat la Harvard, pe durata a 6 ani, si implicand 48 000 de barbati, a aratat ca un consum de doua ori mai mare de produse din rosii reduce riscul aparitiei cancerului de prostata cu 34%. Rosiile procesate – din cutie, pasta s.a.m.d. – contin mai mult licopen decat cele proaspete.
• Stafidele contin cantitati folositoare de fibre si potasiu.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
149
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza