Tocană de vită în vin roșu

O tocană în stil Stroganoff, cu un gust bogat, deosebit
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

1 kg spată sau pulpă de vită, curățată de grăsime și tăiată cuburi de 3 cm

piper negru, proaspăt măcinat

2 linguri de ulei de măsline extravirgin

1 ceapă mare, tăiată în jumătate și apoi feliată subțire

2 căței de usturoi tocați mărunt

2 linguri de boia dulce

1 lingură de semințe de chimen

1 lingură de făină

700 g pastă de roșii

1 cană (250 ml) vin roșu

5 fire de cimbru proaspăt sau 1 linguriță de cimbru ori măghiran uscat

2 ardei grași roșii mari, tăiați bucățele

1/2 cană (125 g) iaurt grecesc cu un conținut redus de grăsimi

2 lingurițe de amidon

1 lingură de arpagic proaspăt, tocat, pentru garnisit

 

PREPARARE 20 minute

GĂTIT 2 ore

FIECARE PORȚIE CONȚINE 2 441 kJ, 583 kcal, 63 g proteine, 21 g grăsimi (6 g grăsimi saturate), 26 g carbohidrați (14 g zahăr), 7 g fibre, 79 mg sodiu

 

Carnea de vită gătită cu boia și vin roșu, cu o tentă finală de iaurt, este săracă în grăsimi – iar boiaua și vinul aduc o cantitate mare de antioxidanți.

 

1 Încinge cuptorul la 180°C. Asezonează carnea cu piper. Încălzește 1 lingură de ulei într-o tigaie mare, la foc moderat. Adaugă în tigaie jumătate din cuburile de carne și prăjește-le, amestecând frecvent, timp de 4-5 minute, până când s-au rumenit ușor. Scoate-le pe o farfurie. Gătește restul cărnii în același fel.

2 Încinge uleiul rămas într-o cratiță mare, la foc potrivit. Călește ceapa și usturoiul 2 minute sau până ce se înmoaie ceapa, amestecând în răstimpuri. Adăugând boiaua și chimenul, lasă pe flacără alte 30 de secunde. Înglobează făina și continua, amestecând în permanență, 1 minut.

3 Încorporează pasta de roșii, vinul și cimbrul. Dă totul în clocot, apoi micșorează flacăra. Adu carnea în cratiță, împreună cu sucul lăsat de ea în farfurie, adaugă ardeii grași și amesteca bine.

4 Acoperind cratița, bag-o în cuptor pentru 1 1/2 ore sau mai mult, până când carnea s-a frăgezit. În acest răstimp, amestecă ocazional și, dacă este nevoie, completează cu puțină apă, astfel încât bucățile de carne să fie acoperite cu lichid.

5 Combină iaurtul grecesc și amidonul într-un castronel; adaugă 2 linguri de lichid fierbinte din cratiță și amestecă. Turnând mixtura în cratiță și omogenizând compoziția, gătește totul încă 5-10 minute, ca sosul să se îngroașe. Presară pe tocană firele de arpagic și du-o la masă.

 

SFATUL BUCĂTARULUI Servește această mâncare sățioasă cu un piure de cartofi (sau cartofi copți) și legume gătite la aburi.

Spata de porc este ieftină și devine fragedă atunci când e gătită lent, timp îndelungat. Trebuie ca lichidul să fiarbă foarte molcom, nu să clocotească. Rasolul de vită poate fi și el utilizat aici. Iar ca o opțiune mult mai rapidă, folosește 1 kg pulpe de pui dezosate, fără piele; gătește-le în jur de 40 de minute.

Vote it up
118
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza