Tocană de porc

O lingura de mustar da energie acestei tocane simple. Galustele pufoase servite deasupra ajuta la consumarea pana la ultima picatura a sosului aromat.
 
Timp de preparare: 30 minute 
  
 Timp de gătit: circa 1 3/4 ore 
  
 Se obțin 4 porții.
 
Ingrediente: 1 lingură ulei de măsline extra virgin, 450 g carne de porc slabă, fără os, tăiată în bucăți de 2,5 cm, 2 morcovi tăiați în cuburi de 1 cm, 2 cozi de țelină tăiate felii, 2 fire de praz tăiate felii, 2 foi de dafin, 2 linguri salvie proaspătă tocată fin sau 1 linguriță de salvie uscată, 300 ml cidru sec, 300 ml supă de pui, de preferat făcută în casă, 1 lingură muștar de Dijon, 700 g cartofi curățați și tăiați în cuburi de 1 cm, 250 g nap galben tăiat în cuburi de 1 cm, sare și piper; pentru găluște: 100 g firimituri de pâine albă proaspătă, 55 g făină cu praf de copt, 1/2 linguriță praf de copt, 3 linguri chives proaspete tocate, 3 linguri pătrunjel tocat, 1 ou bătut ușor, 3 linguri lapte semidegresat, 1 lingură ulei de floarea-soarelui. 
  
 Preparare:
1. Se încinge uleiul într-o caserolă mare rezistentă la foc și se adaugă bucățile de porc. Se prăjesc la foc mare 10 minute sau până se rumenesc bine, amestecând des. Cu o spumieră se scoate carnea pe o farfurie. Se face focul potrivit și se adaugă morcovii, țelină, prazul, foile de dafin și salvia. Se prăjesc 5 minute, amestecând des, până când se moaie prazul. Se toarnă cidrul și bulionul. Se pun bucățile de porc înapoi în cratiță împreună cu sucul lor.
 
2. Se adaugă muștarul și se amestecă bine. Se pun la fiert. Când clocotesc se face focul mic și se acoperă cratița. Se fierb încet 45 de minute, amestecând din când în când. Se adaugă cartofii și napul. Când încep din nou să fiarbă încet, se acoperă și se fierb încă 30 de minute sau până când sunt fierte carnea și legumele.
 
3. Între timp se prepară găluștele. într-un castron se amestecă firimiturile de pâine, făina, praful de copt, chives, pătrunjelul și un praf bun de sare. Se face o groapă în mijlocul ingredientelor uscate și se adaugă oul, laptele și uleiul. Se amestecă lichidele și apoi treptat se adaugă ingredientele uscate formând un aluat. Se pune o cratiță cu apă la fiert, dar nu trebuie să fiarbă tare. Cu mâinile presărate cu făina, se împarte amestecul pentru găluște în 12 părți și se dă fiecăreia o formă sferică. Mâinile se dau mereu prin făină ca să nu se lipească amestecul. Se pun găluștele în apă, se face focul mic astfel încât să fiarbă încet circa 10 minute sau până se umflă și sunt tari.
 
4. Se gustă caserola și se adaugă sare și piper dacă este necesar. Cu o spumieră se scot găluștele din apă scurgandu-le bine și se aranjează deasupra tocanei. Se servește imediat. 
  
 
  
Vote it up
53
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza