Timpul petrecut in familie

De cate ori ati amanat sa petreceti clipe placute cu familia din cauza timpului insufici­ent?
 

Vi s-a intamplat sa va plangeti ca sunteti prea obosit ca sa fiti alaturi de cei dragi sau sa parti­ci­pati la un eveniment social, dar apoi sa descoperiti ca a me­ritat din plin efortul, fiindca ati avut mai multa energie? Iata cateva sugestii pentru a petrece mai mult timp cu partenerul si familia.

1. Planificati-va timpul petrecut in cuplu. Poate parea „oficial“, dar daca notati in agen­da data si ora cand veti petrece timp impre­una, inseamna ca nu va veti programa o alta activitate in inter­valul respectiv. Daca apare altceva de facut, veti avea un motiv serios pentru a spune: „Imi pare rau, dar deja am ceva planificat.“ Nu anulati „intalnirea“ decat in caz de forta majora.
2. Planificati-va timp pentru a sta de vorba cu prietenii si familia. Nu e suficient sa mergeti la cinema impreuna, sa dansati si sa beti intr-un loc aglomerat sau sa va prabusiti in fata televi­zorului, oricat ar fi de placute aceste activitati.
3. Fiti proactiv si planificati frecvent intalniri pentru a savura o mancare buna si, daca vreti, un pahar de vin. Unul dintre momentele ideale pentru a vorbi cu cei dragi este cand va adunati in jurul mesei, indiferent daca gatiti o cina simpla, comandati mancare sau mergeti la un restaurant din cartier. Acest lucru dezvolta si consolideaza relatiile de prietenie si sentimentul de comunitate, insa trebuie sa constituie o prioritate.
4. Insistati sa mancati toti impreuna la masa, nu cu farfuriile in maini, la televizor. Poate nu va fi posibil in fiecare zi, dar incercati sa va adunati la un loc macar o data pe saptamana.
5. Incurajati-va partenerul de viata sau copiii sa vi se alature in activitati sau la cursuri care va fac placere, daca timpul dvs. este limitat.
6. In perioadele in care sunteti foarte solicitat – de pilda, aveti grija de un copil sau de o ruda in varsta – ganditi-va ca este ceva temporar si ca nu veti fi supus intotdeauna unor asemenea presiuni; astfel veti accepta mai usor situatia. Nu incercati sa faceti tot ce faceati inainte de perioada respectiva.
7. Nu fiti perfectionist. Cand sunteti foarte ocupat, e mai bine sa coborati standardele decat sa neglijati relatiile. Daca n-ati avut timp sa stergeti praful, aprindeti lumanari si praful nu va mai fi vizibil. Nu va petreceti timpul calcand asternuturi sau facand alte activitati pe care ceilalti nu le baga in seama.
8. Comandati alimente in loc sa mergeti la cumparaturi. Multe firme ofera livrare gratuita in anumite zile. Daca nu puteti beneficia de serviciul gratuit, merita sa platiti o mica taxa de livrare daca aceasta va ajuta sa aveti o viata mai buna, lasandu-va mai mult timp pentru relatii.
9. Lasati-i pe ceilalti sa va ajute. Daca aveti copii mici, rugati o ruda sa stea cu ei cateva ore ca sa va puteti intalni cu prietenii. Sau intrebati vecinii daca vreunul din copiii lor nu vrea sa castige niste bani de buzunar ajutandu-va sa spalati masina, sa tundeti iarba, sa pliviti gradina sau la alte treburi.
10. Aflati cat v-ar costa sa angajati cateva ore pe saptamana pe cineva care sa va ajute cu curatenia. Poate ca merita sa cheltuiti niste bani pentru a petrece mai mult timp impreuna cu cei dragi.
11. Rugati-i pe copii sa va ajute la treburile casnice, sa munceasca alaturi de dvs – de pilda, sa spele geamurile sau sa va ajute la gatit. Copiii mai mari, in special adolescentii, au nevoie de timpul si atentia parintilor, chiar daca nu o recunosc, iar faptul de a munci impreuna le permite sa stea de vorba cu dvs. intr-o atmosfera relaxata, propice confidentelor, si sa se simta utili. De fapt, munca in echipa cu un membru al familiei sau un prieten este o metoda excelenta de a va apropia in mod natural.

Vote it up
202
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza