Timbale cu somon si spanac

Ideale ca prim fel la o cina festiva, aceste timbale cu umplutura cremoasa sunt surprinzator de usor de preparat.
 
<p>Se obtin 4 portii

Ingrediente

5 foi de lasagna, circa 100 g in total
250 g spanac curatat
115 g branza ricotta
1 ou batut
putina nucsoara rasa
170 g file de somon fara piele
2 lingurite fenicul proaspat sau marar tocat
coaja rasa de la 1/2 lamaie
sare si piper
fenicul proaspat sau marar, pentru ornat (optional)
Sosul de ierburi
15 g unt
1 lingura de faina
200 ml lapte semidegresat
2 lingurite suc de lamaie verde
3 linguri amestec de chives, patrunjel, cimbru si maghiran tocate
2 linguri smantana

Timp de preparare: 50 de minute
Timp de gatit: 20 de minute

Preparare

Se incalzeste cuptorul la 200°C. Se fierb 3–4 minute foile de lasagna in apa clocotita sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana sunt al dente. Se scurg si se clatesc sub jet de apa rece. Se scurg apoi pe prosoape, asezate intr-un singur strat, dupa care se taie fiecare foaie in jumatate, pe lungime.

Se spala spanacul si se pune intr-o oala mare. Se acopera si se gateste la foc moderat timp de 2–3 minute (apa ramasa pe frunze este de ajuns pentru gatit). Se scutura oala ocazional, astfel ca spanacul sa se gateasca uniform. Se scurge bine. Se folosesc 4 frunze mari pentru a captusi 4 forme de briose de 175 ml, unse cu putin ulei. Se toaca spanacul ramas si se pune deoparte.

Se asaza 2 fasii de lasagna in fiecare forma captusita cu spanac, suprapunandu-le in cruce. Se lasa excesul de paste sa atarne peste marginile formelor.

Se amesteca jumatate din branza ricotta cu spanacul tocat. Se adauga jumatate din oul batut si nucsoara, se condimenteaza si se amesteca cu grija.

Se taie somonul cubulete de 1 cm si se amesteca cu restul de branza ricotta si de ou batut. Se adauga fenicul sau marar si coaja rasa de lamaie si se asezoneaza dupa gust. Se amesteca bine. Se imparte mixtura de somon, in mod egal, intre forme.

Avantaje
• Spanacul contine cantitati mari de antioxidanti, inclusiv vitaminele C si E. Mai ofera compusi carotenoizi si cantitati substantiale de vitamine B, inclusiv folati, niacina si B6.

Cateva idei
• Pentru un pranz usor, serviti timbalele cu o cantitate generoasa de salata de castraveti cu nasturel si un supliment de paste. Taiati fasii subtiri alte 8 foi de lasagna. Taiati fasii subtiri un morcov mare si 1 praz mare. Gatiti fasiile de paste si legumele impreuna, in apa clocotita, timp de 5 minute sau pana sunt fragede. Scurgeti-le si serviti-le fierbinti.
• Daca nu aveti forme de briose, asezati straturi de foi de lasagna si mixturile de spanac si de somon intr-un vas mare, cum ar fi unul pentru sufleuri (nu asezati straturi frunzele de spanac; tocati tot spanacul si folositi-l la umplutura). Coaceti in plus 10 minute.</p>

Vote it up
154
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza