Tii dieta? Hidrateaza-te!

Apa si ceaiul sunt principalele lichide care ajuta la mentinerea siluetei
 

<p>

Toate vietatile necesita o cantitate suficienta de apa pentru a supravietui si pentru a mentine in echilibru toate procesele vitale.
Apa reprezinta substanta de baza a fluidelor corporale: sucuri digestive, sange, urina, limfa, transpiratie, etc. Apa joaca de asemenea un rol important in dizolvarea si transportul diversilor nutrienti cum ar fi: vitaminele, mineralele sau chiar hidratii de carbon si oxigenul. Apa este esentiala si ajuta in cazul proceselor de digestie, asimilare, eliminare si indepartare a deseurilor din organism.

Exista foarte multe motive pentru care aportul suficient de apa este foarte important, unul dintre acestea fiind chiar scaderea ponderala.

In cazul special al regimurilor de slabire, consumul de apa este extrem de important intrucat:

1. In faza initiala a regimului se pierde in special apa care trebuie sa fie inlocuita pentru a evita deshidratarea;
2. Viteza cu care ardem calorii (metabolismul nostru) este un proces chimic care cere prezenta apei;
3. Apa ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in organism (cu cat organismul contine mai multe toxine, cu atat se pierde mai greu excesul ponderal);
4. Consumul suficient de apa ajuta la prevenirea constipatiei. In acelasi timp apa nu trebuie folosita ca substitut alimentar sau pentru a linisti apetitul.

Intr-o prima faza, scaderea ponderala se datoreaza in special pierderii masive de apa, de aceea este obligatorie consumarea unei cantitati adecvate de apa pentru a preveni deshidratarea. Procesul de ardere a caloriilor necesita o rezerva suficienta de apa pentru a se desfasura eficient; deshidratarea incetineste si chiar inhiba procesul de ardere a grasimilor (lipoliza). Deshidratarea determina reducerea volumului de sange si implicit a rezervei de oxigen din muschi, ceea ce se traduce printr-o stare de oboseala accentuata.

In acelasi timp, arderea caloriilor creeza toxine (la fel cum benzina se transforma in gaze de esapament) iar apa joaca un rol vital in procesul de eliminare a acestora din organism.  O dieta sanatoasa, de slabire sau de mentinere, trebuie sa includa si o cantitate suficienta de fibre, insa aceste fibre ajuta sistemul digestiv sa functioneze corespunzator numai in prezenta unei cantitati suficiente de apa; in absenta acesteia produc constipatie.  Consumul de apa inaintea mesei poate determina instalarea senzatiei de satietate mai repede si astfel se vor consuma cantitati mai mici de alimente.

Se pune evident intrebarea: cata apa este necesara zilnic? Probabil toata lumea a aflat din diverse surse ca ar trebui consumate 8 pahare de apa pe zi, ceea ce ar fi echivalent cu 2 litri.  Riguros vorbind, necesarul de apa zilnic depinde de inaltime, greutate, temperatura ambianta, stare de sanatate, nivel de activitate si, bineinteles, de dieta (o dieta bazata pe fructe si legume va necesita un aport mai mic de apa).

Un prim semn al unei hidratari complete este aspectul urinei, care va fi de un galben deschis si transparenta.  In acelasi timp, nu trebuie sa existe teama ca daca se consuma multa apa, aceasta va fi retinuta de organism si va creea senzatie de balonare.  Retentia de apa in general este corelata cu excesul de sare din dieta, insa consumul adecvat de apa nu este o cauza a acesteia.

Ceaiul verde dar si ceaiul negru provin din frunzele aceleiasi plante (Camellia Sinensis) si doar procesarea acestora conduce la obtinerea a doua ceaiuri diferite. Frunzele de ceai negru sunt complet oxidate in timp ce frunzele de ceai verde sunt usor prelucrate termic inainte de a fi uscate. Si astfel ceaiul verde este considerat a avea mai multe beneficii si aplicatii terapeutice decat cel negru.

Ceaiul verde este folosit in Asia de mii de ani atat ca bautura cat si ca medicament natural. In ultimii ani, numeroase studii au relevat efectele sale chemo-preventive si antioxidante. Astfel s-a demonstrat ca aceasta bautura amelioreaza o serie de afectiuni, scazand colesterolul si blocand radicalii liberi sau reducand riscul pentru anumite tipuri de cancer. De la descoperirea sa ceaiul verde a fost recunoscut pentru proprietatile sale farmacologice: combate somnolenta, are efect diuretic, ajuta in timpul procesului de digestie, este energizant, atisface senzatia de sete.

Trebuie retinut faptul ca bauturile care contin cofeina (ceaiul, cafeaua) si alcoolul nu hidrateaza organismul, ci actioneaza ca diuretice.  Si de aceea, atunci cand sunt consumate, se va ingera o cantitate suplimentare de apa pentru compensatie. In momentul in care se instaleaza senzatie de sete, organismul este deja deshidratat, si aceasta senzatie trebuie neaparat prevenita prin hidratare preventiva.

Cu totii auzim tot felul de reclame care te invata cu ce produs sa-ti incepi ziua; noi recomandam un pahar cu apa proaspata pentru rehidratare si pentru forma maxima.

</p>

Vote it up
154
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza