Tigara electronica castiga teren

Tot mai multi fumatori apeleaza la noile dispozitive, dar specialistii nu stiu prea multe despre efectele lor
 
<p>
Un nou studiu publicat in American Journal of Public Health sugereaza ca tot mai multi actuali si fosti fumatori trec la tigari electronice. Aproximativ 40% din indivizi au raportat ca au auzit de tigarile electronice, iar gradul de constientizare a fost mai mare in randul fumatorilor. Mai mult, fumatorii par a fi printre cei mai susceptibili sa foloseasca tigara electronica, conform WebMD.

Tigarile electronice mai sunt numite si vaporizatoare personale sau vaporizatoare cu nicotina, exista multe branduri, arome, cu diferite concentratii de nicotina si sunt disponibile pe internet, dar si la magazine specializate. In SUA nu sunt reglementate de catre FDA deoarece acestea nu sunt comercializate ca produse care te ajuta sa renunti la fumat.
“Acesta este un dispozitiv neaprobat si stim foarte putin despre efectele pe termen lung asupra sanatatii”, spune cercetatorul Jennifer Pearson. “Tigarile electronice sunt probabil mai putin nocive decat tigarile normale, dar nu avem date sa spunem cu certitudine acest lucru si nu putem vorbi despre efectele pe termen lung. ”
Exista multe necunoscute si întrebari fara raspuns. Au incurajat fosti fumatori sa se reapuce de fumat? Actualii fumatori le utilizeaza pentru a se lasa de fumat sau pentru a eluda legile care se refera la fumatul in spatiile publice inchise? Cum afecteaza tigarile electronice persoanele care nu au fumat niciodata?
Pearson crede ca aceste produse ar trebui sa se supuna anumitor reglemantari pana se va gasi raspuns la problemele necunoscute ale utilizarii.

Cum functioneaza
Tigarile electronice arata ca tigarile traditionale: au un cartus, un vaporizator si un indicator luminos. Iata cum functioneaza: cand inspirati vaporizatorul converteste solutia care contine nicotina într-o ceata de vapori. Fumatorul inhaleaza atunci vapori.

Persoanele care sustin utilizarea tigarilor electronice spun ca acestea contin doar nicotina, nu si alte sute de produse chimice gasite în tigara normala si sugereaza ca ar fi mai sigure decat tigarile normale.
Noile descoperiri sugereaza ca fumatorii sunt interesati de aceste produse si le-au incercat ca  dispozitive care te ajuta sa renunti la fumat, desi producatori de tigari electronice nu le comercializeaza in acest mod.Dezbateri


O alta problema cu tigara electronica este ca nu poti fi întotdeauna sigur de ce obtii cand achizitionezi cartusele de nicotina.
Pearson sugereaza ca FDA ar trebui sa le aprobe ca dispozitive care te ajuta sa renunti la fumat, insa Michael Siegel de la Universitatea din Boston nu este de acord. Pearson spune ca tigarile electronice au un rol important in renuntarea la fumat, iar scoaterea lor de pe piata ar fi un dezastru si i-ar forta pe fumatori sa se reintoarca la tigarile normale.
“Se simte ca o tigara, arata ca o tigara, o fumezi ca o tigara si vezi vapori cand expiri”, spune el. Acest lucru este important pentru un fumator care este dependent de nicotina, dar si de actul efectiv de a fuma o tigara. Tigara electronica nu este atractiva pentru fumatorii noi.”
Gilbert Ross director medical la American Council on Science and Health, a New York are aceeasi opinie: “Tigarile electronice contin numai vapori de apa, diluanti cum ar fi glicerina si nicotina intr-un dispozitiv care arata ca o tigara si este probabil mult mai putin daunatoare decat inhalarea fumului de la o tigara normala.”
</p>
Vote it up
320
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza