Tian provensal cu sfecla

Numele mancarii provine de la o caserola de lut in care se coc in Provence amestecuri de legume, orez si oua.
 
Timp de preparare: 15 minute
Timp de coacere: 45 de minute
Portii 4

Ingrediente

250 g orez cu bobul lung
400 g frunze de sfecla Mangold
100 g branza Gruyere rasa
1 lingura cimbru proaspat tocat
340 g rosii taiate felii
3 oua batute
200 ml lapte semidegresat
sare si piper

Preparare

Se incalzeste cuptorul la 180 de grade (pozitia 4). Se fierbe orezul in apa clocotita 10–15 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana cand este fraged. Se scurge bine.
Se taie cozile de la frunzele de sfecla si se toaca. Se taie frunzele de sfecla in felii de 2 cm. Se pun cozile intr-o cratita mare cu apa fiarta si se fierb 2 minute. Se adauga frunzele de sfecla si se mai fierb 1–2 minute. Se scurg bine intr-o strecuratoare, apoi se invioreaza sub jet de apa rece. Se preseaza ca sa iasa lichidul in exces.
Se amesteca sfecla si orezul, apoi se adauga circa jumatate din branza Gruyere rasa, cimbrul, sare si piper dupa gust.
Se unge putin un vas tian de 2 litri sau un vas termorezistent putin adanc. In vas se pun jumatate din amestec si jumatate din feliile de rosii, apoi se pune restul de amestec de orez.
Se amesteca ouale cu laptele intr-un vas si se toarna uniform peste amestec. Se aranjeaza deasupra restul de felii de rosii si se presara cu restul de branza Gruyere. Se coace 45 de minute sau pana se incheaga putin, iar partea de deasupra incepe sa se rumeneasca. Se serveste fierbinte.

Cateva idei
• In loc de frunze de sfecla Mangold se foloseste varza de frunze. Timpul de fierbere este de 2–3 minute.
• Pentru o budinca din dovlecei si ciuperci, se topesc 25 g unt intr-o tigaie si se prajesc 350 g dovlecei taiati felii, 200 g ciuperci taiate felii si un catel de usturoi zdrobit, pana devin aurii. Se adauga orezul fiert, impreuna cu ouale, laptele, 3 linguri patrunjel tocat si 100 g branza Cheddar rasa. Se pun sare si piper dupa gust. Se toarna intr-un vas de copt de 1,2 litri, uns si cu fundul captusit si se netezeste la suprafata. Se coace in cuptorul incalzit la 180 de grade (pozitia 4) circa 1 ora sau pana se incheaga. Se lasa sa se raceasca 5 minute, apoi se trece cu cutitul pe marginea budincii si se rastoarna. Se serveste cu un sos facut din rosii taiate din conserva, care se fierb pana se ingroasa.

Avantaje
• Frunzele verzi ca cele ale sfeclei Mangold sunt o sursa buna de vitamine C, E, K si folati, precum si de minerale cum este calciul.
• Orezul este un carbohidrat cu amidon cu continut scazut de grasime, un aliment ideal pentru o dieta sanatoasa. De asemenea, nu contine gluten si este deci potrivit pentru cei care au boala celiaca.
 

Vote it up
262
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza