Testeaza-ti gratuit sanatatea plamanilor

Peste un milion de romani sunt afectati anual de o boala respiratorie grava
 
<p>
Mai multe orase din tara, dar si localitati din mediul rural vor fi gazda campaniei “Un singur pas iti taie rasuflarea? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca!”. Cu aceasta ocazie vor avea loc testari gratuite de respiratie (spirometrii), pentru verificarea functiilor pulmonare si determinarea riscului unei afectiuni respiratorii. Medicii vor oferi celor interesati informatii despre bronhopatie obstructiva cronica, o afectiune care poate afecta grav plamanii si chiar viata.

Testul de spirometrie este simplu de efectuat, nedureros si este singurul care poate depista atat BPOC, cat si alte afectiuni respiratorii.

BPOC (bronhopatia obstructiva cronica) este o afectiune pulmonara cu un impact devastator care ii priveaza progresiv de capacitatea de a respira, pe cei afectati. Conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, BPOC este a patra cauza majora de deces in lume. Peste 1 milion de romani sunt afectati de aceasta boala, conform statisticilor Societatii Romane de Pneumologie. Romania ocupa locul trei in Europa in ceea ce priveste incidenta mortalitatii prin BPOC la barbati, categoria cea mai predispusa la aceasta boala.

In afara de Bucuresti, campania va mai avea loc in Iasi (19-20 noiembrie), Cluj-Napoca (23-24 noiembrie), dar si in numeroase localitati din mediul rural:

•    Miercuri, 16 noiembrie: judetul MURES – Comuna Fantanele
•    Miercuri, 16 noiembrie: judetul BRASOV – Comuna Hoghiz
•    Miercuri, 16 noiembrie: judetul DOLJ – Comuna Leu
•    Joi, 17 noiembrie: judetul CALARASI – Comuna Curcani
•    Joi, 17 noiembrie: judetul CLUJ – Comuna Recea Cristur
•    Vineri, 18 noiembrie: judetul CONSTANTA – Comuna Mircea Voda
•    Sambata, 19 noiembrie: judetul IASI – Comuna Popricani

Este pentru prima data cand o campanie de testari gratuite de spirometrie se va desfasura in Romania si in mediul rural.
Aceasta campanie nationala, “Un singur pas iti taie rasuflarea? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca!” este organizata de Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate cu sprijinul GlaxoSmithKline si marcheaza Ziua BPOC in Romania.
 
Vote it up
139
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza