TEST: Cum sa fii un mester bun

Noi, romanii, suntem pasionati sa mesterim prin casa. Si nu suntem chiar nepriceputi. Sau cel putin asa ne place sa credem
 
<p>
Este aproape ora 13.00, cand intru in parcarea complexului comercial Baneasa, din Bucuresti. Doamne, ce aglomeratie! Si nu e decat o zi normala de marti. Desi pare greu de crezut,  parcarile magazinelor de bricolaj si mobila de aici sunt pline. Inauntru, barbatii imping carucioare pline-ochi cu scanduri si mobila de baie, in timp ce femeile cantaresc din priviri cutii de vopsea si chiar bormasini. Romanii sunt  pare-se pasionati sa mestereasca prin casa, sa faca lucrurile de unii singuri. Si nu vorbim numai de barbati...

Un studiu comandat de compania Bosch, in august 2009, si realizat de Institutul de Cercetare IPSOS, arata de ce nu ar trebui sa ne mire faptul ca parcarile din fata magazinelor de bricolaj sunt pline mai mereu. Conform acestei cercetari, 70% din romani au declarat ca sunt pasionati de bricolaj si se ocupa personal de mesteritul prin casa, cum ar fi mici reparatii (79%), varuit (75%) sau gradinarit (77%). Interesant e ca si 68% din femei au raspuns ca prefera sa se implice in lucrarile de care nu s-ar fi atins nici in ruptul capului acum cativa ani.

In 2011, asa-numita piata de Do-It-Yourself (n.r.: fa-ti singur), pe care se lupta hypermarketurile pentru constructii, a avut vanzari cumulate de circa 900 de milioane de euro, conform unei analize prezentate de Ziarul Financiar. „In ultimul an, s-a revenit la segmentul clasic de DYI“, ne-a declarat Mihnea Radulescu, senior project manager la compania de consultanta Roland Berger. „Consumatorii au achizitionat articole destinate efectiv activitatilor de renovare.“

Unul din motivele majore pentru care se prefera mestereala in regie proprie e costul mai mic, spun aproape trei sferturi dintre respondenti. Angajarea unor muncitori e, adesea, foarte costisitoare si chiar inutila: la urma urmelor, se pare ca putem face multe din ele singuri. „Romanii sunt, in general, priceputi in a mesteri prin casa“, sustine Augustin Fenesan, presedintele Asociatiei Patronilor si Meseriasilor din Cluj (APM). „Si ne place, de obicei, sa avem grija singuri de casa noastra.“

Cel mai adesea, treburile pe care le facem in regie proprie par a fi zugravitul, anumite interventii la instalatiile electrice sau sanitare, vopsirea tamplariei, montajul decoratiunilor si chiar a gresiei sau a pardoselilor laminate. Cu toate acestea, multi profesionisti se indoiesc de rezultatele obtinute de amatori. Andrei Comsa, proprietarul reparatot.ro, unul dintre site-urile de servicii de reparatii, montaj, zugraveli si instalatii, spune ca romanii sunt destul de indemanatici, dar o parte dintre ei se supraestimeaza. „Multi isi imagineaza ca, daca iau de la coltul strazii un tub de pexal si doi-trei conectori, pot face o instalatie in regim propriu. Sunt destui care reusesc, dar calitatea executiei lasa de dorit.“

Ion Calota, presedintele Asociatiei Romane a Electricienilor, nu are nici el incredere in abilitatile amatorilor care pretind ca stiu ceva despre electricitate. „Aceste abilitati se lasa, de cele mai multe ori, cu efecte paguboase. Un neprofesionist isi asuma un risc major intrand in instalatia electrica. Curentul electric nu are miros, nu se vede, nu se aude, poate fi acolo unde nu ne asteptam.“

Exista si profesionisti care si-au format o idee realista despre stadiul in care arata apartamentele si casele, in zilele noastre, iar acestia sunt agentii imobiliari. Dragos Vilceanu, presedintele Asociatiei Brokerilor Imobiliari, a vazut, de-a lungul activitatii sale, multe case. „In general, romanii isi ingrijesc casele“, spune el din experienta sa. „Dar, la vanzare, majoritatea necesita imbunatatiri. Iar investitiile majore trebuie facute la bai si bucatarii.“

O persoana pasionata de bricolaj isi poate mentine propria casa la un anumit nivel, dar, la un moment dat, exista sanse sa nu mai faca fata. „La oras, sunt apartamente in blocuri din anii ’70-’80. Or instalatiile s-au invechit“, spune Andrei Comsa. „Indiferent cat de indemanatic esti, un profesionist are priceperea, experienta si uneltele potrivite.“ Mesterii de meserie sustin ca un amator se va intoarce de multe ori la magazin sau va avea nevoie sa imprumute scule de la vecini sau prieteni. In plus, astfel de treburi in regie proprie sunt facute, in general, seara sau la sfarsit de saptamana, cand esti obosit.

Piata de bricolaj este o afacere de multe milioane de euro anual si, cel mai adesea, alegem sa mergem la un hypermarket de profil decat la un magazin specializat mai mic. Cei mai multi bani sunt cheltuiti, pe langa plante si flori, pe vopselele lavabile de interior si materiale de constructii, arata un studiu recent al IMAS International. „In ultimii ani, clientii sunt tot mai atrasi de segmentul de decoratiuni si de amenajare a casei“, spune Mirela Ochiana, marketing manager al Praktiker Romania.

Cand vine vorba de gresie si faianta, 61% dintre barbati au declarat, potrivit studiului Bosch-IPSOS, ca prefera sa-si inlocuiasca singuri gresia si faianta, iar peste 50% isi monteaza singuri parchetul. Desi nu-i o treaba la indemana oricui. „Parchetul laminat poate fi montat de oricine, mai ales daca ai si indema-nare“, afirma Marian Ilie, parchetar cu experienta din Targoviste. „Dar pentru cel masiv sau triplustratificat, e nevoie de niste operatiuni mai complexe, iar cei fara experienta ii pot provoca pagube.“

Si montarea bucatariei e o treaba destul de complicata. „Am avut clienti care ne-au solicitat de urgenta ajutor, dupa ce achizitionasera o bucatarie pe care, teoretic, o puteau monta singuri, dar la care, pe parcurs, si-au prins mainile“, spune Andrei Comsa, de la reparatot.ro. Expertii afirma ca trebuie sa fii un bun tamplar, un instalator destul de priceput si un electrician iscusit pentru a duce la capat montajul unei bucatarii. Si asta nu e o treaba pentru incepatori. Cineva fara experienta va masura gresit si nu va pune in ordine segmentele de mobila. „Studiile noastre arata ca nu sunt putini clientii care prefera sa nu faca singuri acest lucru“, declara Daniela Stoican, PR Manager IKEA.

Mestereala prin gospodarie nu este chiar floare la ureche. Cere cunostinte si pricepere. Si pentru ca nu le avem intotdeauna, uneori angajam meseriasi profesionisti. Pe primul loc ar trebui sa se afle, sustin expertii, instalarea tevilor de gaze, lucrarile electrice si cele la instalatiile de incalzire. „Trebuie sa constientizam ca pericolele sunt prea mari pentru ca efortul financiar de a lucra cu profesionisti sa nu merite“, spune Ion Calota, de la AREL.

Alta lucrare pe care o lasam, totusi, in grija expertilor e inlocuirea ferestrelor, peste 80% din lucrarile de acest gen fiind realizate de firme specializate, dupa cum arata datele companiei Saint-Gobain Glass Romania, citate de casamea.ro.

Desigur, mai exista si treburile de care ne apucam cu mult entuziasm, dar pe care tindem sa nu le terminam. Din estimarea profesionistilor, chemati sa termine ce tu poate ai inceput, in top se afla tencuitul si decoratiunile.

Aurel Grigore e un zugrav de 31 de ani, din Bucuresti, care si-a facut chiar un site de prezentare – auricazugrav.ro. Dupa cum spune acesta, cei mai multi din mesterii amatori au probleme cu tencuitul, pentru ca nu cunosc ordinea corecta in care se face asta. „Trebuie sa stii cand dai cu mistria, cu apa, dar si timpii de uscare. Ca sa ajungi un bun tencuitor, ai nevoie de cel putin un an“, sustine Aurica. El ii sfatuieste pe amatori sa incerce sa porneasca pe o suprafata mica, sa vada, mai intai, ce iese, si abia apoi sa se apuce de un perete. „Daca nu reusesc, zambeste Aurica, ar fi bine sa cheme un mester. Sau sa ajunga pe mana mea si, in cateva luni, scot din ei zugravi de meserie.“ Nici cu tapetul nu e un lucru simplu. „Suprafata pe care vrei sa-l pui iti poate da batai de cap. Daca peretele nu e fin sau dat macar cu vinarom, te poti trezi cu diverse forme neregulate pe sub tapet sau cu goluri de aer“, avertizeaza mesterul.

In ciuda esecurilor care apar cateodata, se pare ca nu ne lasam descurajati. „In ultimii ani, am observat o schimbare de atitudine imbucuratoare. Tot mai multi romani sunt interesati de modul in care arata casa lor si cum pot face ca ea sa arate mai bine“, spune Augustin Fenesan, presedintele APM.

Cu toate acestea, inca nu ne place sa facem planficare. „Cele mai multe comenzi primite de noi implica un anumit grad de urgenta“, completeaza Andrei Comsa. Expertii sustin ca un plan bine facut poate preveni o multime de neajunsuri si momente de criza.

Concluzia este ca nu e usor sa mesteresti prin casa. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa te apuci. Daca ai doua maini dibace si suficient timp la dispozitie, poti sa intretii si sa aduci singur imbunatatiri casei tale. Pe de alta parte, e de inteles de ce profesionistii nu sunt intotdeauna de acord cu asta. Este meseria lor si vor ca noi sa apelam la ei.

Si, nu in ultimul rand, fii foarte atent! Cele mai multe accidente se intampla in gospodarie.

TEST cu 10 intrebari

Nu sunt putini cei care se lauda ca sunt mesteri iscusiti. S-ar putea sa te numeri si tu printre ei. Vrei sa verifici cum te descurci, totusi, la partea teoretica? Raspunde la intrebarile de mai jos si confrunta-ti, la final, raspunsurile cu solutiile de la final.

1. Exteriorul are nevoie de un strat de vopsea. Care este cel mai bun moment pentru a lucra tamplaria?
a. Vopseaua este volatila, asa ca e bine sa vopsesti cand este soare, astfel incat vopseaua sa se usuce repede.
b. Vopseste cand este frig, sub 10 grade Celsius, pentru a asigura conditii optime de vopsire.
c. Fii sigur ca lemnul este uscat si fa-ti treaba la temperaturi medii, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

2. E rece in casa, desi termostatul este setat la 20 de grade Celsius. Caloriferele nu se incalzesc cum trebuie. Care ar putea fi cauza cea mai probabila?
a. Boilerul trebuie inlocuit.
b. Presiunea apei in boiler este prea scazuta.
c. Termostatul este stricat.

3. Ce este un grund?
a. Primul strat de vopsea.
b. Vopsea acrilica.
c. Mortar

4. Vrei sa-ti pui o lampa de gradina in curte si instalezi un cablu de impamantare. La cati centimetri sub pamant trebuie pus cablul?
a. cel putin 25 de cm.
b. cel putin 50 de cm.
c. cel putin un metru.

5. Vasile isi decoreaza dormitorul. Inainte sa puna tapet, imbraca peretele intr-un strat pregatitor. De ce este nevoie de asta?
a. Previne formarea de bule de aer sub tapet.
b. Previne absorbtia adezivului de catre perete. c.
Nu mai trebuie sa aplice niciun adeziv pe tapet.

6. Ce este un conector de ceramica?
a. O gresie speciala de gradina.
b. Un beton special pentru ziduri interioare.
c. Un conector flexibil.

7. Mucegaiul si umezeala sunt cauzele majore ale lemnului putrezit. La ce nivel de umiditate a lemnului este nevoie de interventie?
a. Peste 20%.
b. Peste 30%.
c. Peste 40%

8. Mistria este folosita de:
a. Tamplar.
b. Zidar.
c. Decorator.
d. Zugrav

9. Ion si Maria au cumparat o casa care are ferestre cu un singur strat de geamuri. Ei cred ca cele termopan sunt scumpe, dar vor, totusi, sa economiseasca energie. Care este cea mai buna solutie pentru ei?
a. Sa adauge panouri acrilice.
b. Sa foloseasca benzi izolatoare pe marginile ferestrelor.
c. Sa aplice o folie transparenta pe geam

10. Ce este un dorn?
a. O lama puternica in stare sa taie in orice unghi.
b. Un varf de otel care da gauri in suprafata lemnului.
c. O cheie ajustabila, cunoscuta si sub numele de cheie franceza

Raspunsuri:
1: c) 2: b) 3: a) 4: b) 5: b) 6: c) 7: a) 8: b) 9: a) 10: b)

</p>
Vote it up
244
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza