Terina de rata cu ghimbir

Gustul specific de rata, imbogatit cu portocala, este completat perfect de prazul dulce si fasolea verde proaspata
 
 
<p>Timp de preparare: 30 de minute, plus racorire si minim 12 ore racire in frigider
Timp de gatit: 1 1/2 ora

Portii 8

Ingrediente

300 g piept de rata dezosat
1 lingura ulei de masline extravirgin
400 g praz feliat subtire
2 catei de usturoi pisati
1 portocala
cateva frunze proaspete de dafin
55 g fasole verde curatata
1 lingura cimbru proaspat tocat
1 lingura brandy
sare si piper
felii de portocala, pentru servit

Salsa de prune si ghimbir
450 g prune curatate de samburi si tocate marunt
1 bucata tulpina de ghimbir conservata, tocata marunt
2 linguri suc de portocale
nucsoara proaspat rasa

Preparare

Se indeparteaza pielea si grasimea de pe pieptul de rata. Se pastreaza 30 g de grasime, iar restul se arunca. Se toaca carnea si se pune deoparte.
Se incinge uleiul intr-o oala mare, la foc moderat. Se adauga prazul si usturoiul, apoi se micsoreaza flacara, se acopera oala si se gatesc 20 de minute.
Intre timp, se incalzeste cuptorul la 180 de grade. Se tapeteaza fundul unei forme de 450 g cu hartie de copt. Se rade fin coaja portocalei si se pune deoparte. Se descojeste portocala, apoi se taie felii jumatate din ea; cealalta jumatate se toaca si se pastreaza pentru salsa. Se aranjeaza cat mai decorativ feliile de portocala si frunzele de dafin pe fundul formei. Se pun deoparte.
Se da in clocot o oala cu apa. Se adauga fasolea si, cand apa da din nou in clocot, se opareste 2 minute. Se scurge si se racoreste sub jet de apa rece. Se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie si se pune deoparte.
Se pun intr-un robot de bucatarie carnea si grasimea de rata, coaja de portocala, cimbrul si brandyul. Se proceseaza pana se obtine o pasta omogena. Cand prazul este gatit, se adauga in robot si se pulseaza o data sau de doua ori, dar nu trebuie amestecat prea mult. Se asezoneaza cu sare si piper.
Se pune jumatate din mixtura in forma pregatita, cu grija pentru a nu deranja feliile de portocala si frunzele de dafin. Se preseaza si se netezeste suprafata. Se aranjeaza fasolea deasupra, intr-un strat subtire. Peste ea se pune restul mixturii de rata si se netezeste suprafata.
Se acopera forma cu folie. Se asaza pe o tava de copt si se toarna apa cat sa se ridice cam la jumatatea inaltimii formei. Se coace 1 1/2 ora sau pana cand din terina intepata cu un cutit sucul iese afara curat.
Se ia forma din tava. Se acopera cu o bucata de carton, taiata la dimensiunea formei, si se pune o greutate deasupra. Se lasa pana ce terina se raceste, apoi se pune in frigider 12 ore.
Pentru a prepara salsa, se pun prunele intr-un castron impreuna cu ghimbir, suc de portocala si nucsoara, dupa gust. Se adauga portocala tocata. Se acopera salsa si se raceste pana cu 15 minute inainte de a o servi.
Se plimba un cutit cu varf rotunjit de-a lungul marginilor formei, apoi se rastoarna terina pe un platou. Se desprinde hartia de copt. Se lasa terina sa ajunga la temperatura camerei inainte de a o felia. Se serveste garnisita cu felii de portocala si acompaniata de o portie de salsa si paine toast.

Avantaje
• Prunele si sucul de portocala aduc vitamina C, care ajuta la absorbtia fierului din carnea de rata.
• Aceasta terina este o sursa excelenta de vitamina B12, importanta pentru formarea celulelor rosii din sange. Are continut mic de grasimi, dintre care cele mai multe sunt nesaturate.

Cateva idei
• Pentru o salsa mai picanta, se inlocuieste tulpina de ghimbir cu 1 ardei iute rosu curatat de seminte si tocat marunt, sau dupa gust. In loc de nucsoara, adaugati 1 lingura coriandru tocat marunt, chiar inainte de a servi salsa.
• O salsa delicioasa, plina de vitamina C, poate fi preparata amestecand 1 grepfrut mare si 1 portocala mare, ambele descojite si tocate marunt, cu 2 cepe verzi tocate foarte marunt, 1 ardei iute verde curatat de seminte si tocat si 2 linguri coriandru proaspat tocat sau patrunjel.
• Pentru a prepara o terina de pui, inlocuiti pieptul de rata cu pulpe dezosate de pui si folositi 30 g bacon in loc de grasime de rata. Aceasta terina este foarte buna cu salsa de citrice de mai sus.</p>

Vote it up
150
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza