Terina de fazan si curcan

Piureul de castane confera suculenta carnii, fara a adauga grasime. Alternativ, poti folosi un amestec de gasca si rata
 
<p>Preparare: 1-2 ore, plus 2-3 zile pentru maturare
La foc: 1 ora si 15 minute
Se obtin 6 portii ca fel principal, 12 portii ca antreu

O portie contine (cand se servesc 6):
Calorii 435
Glucide 33 g
Proteine 46 g
Grasimi 11g (grasimi saturate 2 g)

Ingrediente

400 g castane congelate, ambalate sub vid sau din conserva
425 ml bulion de curcan sau pui
350 g pulpe de curcan, dezosate, curatate de piele
500 g piepti de fazan, dezosati, curatati de piele
12 prune mari, fara samburi
5 linguri coniac
1 lingurita boabe de enibahar, macinate sau 1 1/2 lingurita enibahar macinat
Sare si piper negru
150 g ficatei de pui sau curcan
2 fire de praz, de cel putin 35 cm
1 ou batut
1 lingura ulei de masline
25 g fistic fara coaja, nesarat

Preparare

1. Se pun castanele intr-o cratita impreuna cu bulionul si se fierb. Se reduce flacara, se acopera partial si se lasa pe foc 20-25 de minute, pana cand devin moi. Se scurg, pastrandu-se bulionul, si se lasa la racit.
2. Se indeparteaza toate tendoanele din carnea de curcan si fazan. Se va verifica fazanul sa nu aiba alice, apoi se taie in fasii late de 5 mm. Se pun 200 g de suvite dintre cele mai frumoase intr-un castron, adaugandu-se prunele, 3 linguri de coniac si jumatate din cantitatea de enibahar si se sareaza dupa gust. Se amesteca si se lasa deoparte.
3. Se curata bine de grasime ficateii. Folosind un blender sau un mixer se toaca marunt restul de carne de fazan, curcanul si ficateii. Se amesteca bine si se toaca din nou, in final se pune amestecul intr-un castron mare.
4. Se toaca mare un sfert din castane. Restul se toaca marunt si se adauga la carnea tocata impreuna cu restul de coniac si enibahar, un pic de sare si mult piper negru.
5. Se pune un ibric cu apa la fiert. Se curata firele de praz, aducandu-le la lungimea de 30 cm. Prazul se taie apoi pe lung in doua. Se indeparteaza partea din centru, care este subtire si se clatesc sub jet de apa rece. Se asaza intr-o tava mare, cat sa incapa tot prazul pe un singur strat. Se toarna apa fierbinte peste praz si se lasa astfel 1-2 minute, pana cand firele de praz se pot plia. Se reimprospateaza sub jet de apa rece, se separa frunzele de praz si se zvanta cu servetele.
6. Se incalzeste cuptorul la 180 de grade. Se unge cu putin ulei o tava pentru cozonac (22 X 11 X 6 cm). Se tapeteaza tava cu frunze de praz puse una langa alta, de-a latul tavii, lasandu-le sa atarne pe afara.
7. Se strecoara coniacul din castronul cu prune si fazan si se adauga la carnea tocata. Aceasta se amesteca bine cu oul batut, uleiul de masline, fisticul si 2 linguri din bulionul pastrat de la fierberea castanelor. Se adauga castanele tocate si se amesteca usor pentru a nu le faramita.
8. Se pune o treime din amestec in tava, intinzandu-se pe toata suprafata. Peste acest strat se asaza jumatate din prune de-a lungul tavii, pe centru. Pe langa prune, de o parte si de alta, se asaza jumatate din fasiile de fazan.
9. Se acopera prunele si fazanul cu inca o treime de amestec de carne, apoi se aranjeaza restul de prune si fazan ca mai sus. Se presara restul de amestec de carne pe deasupra.
10. Se pune un ibric cu apa la fiert. Se pliaza peste terina suvitele de praz, care atarna peste marginea tavii, iar apoi suvitele de pe cealalta parte.
11. Se acopera foarte bine tava cu folie si se asaza intr-o tava de cuptor. In aceasta tava se toarna apa fiarta, pana la jumatate din inaltimea tavii de cozonac. Se coace la cuptor 1 ora si 15 minute, pana cand, intepand terina cu o tepusa de metal, aceasta te frige cand este scoasa.
12. Se asaza tava de cozonac pe o farfurie mare. Peste tava se pune un fund de lemn, pe care se asaza greutati sau cateva conserve. Se lasa sa se raceasca, apoi se introduce la frigider unde se lasa 2-3 zile pentru ca aromele sa se matureze.
13. Terina se scoate din frigider cu 1 ora inainte de a fi servita. Se indeparteaza folia si se scurge zeama lasata, daca exista. Se desprinde cu ajutorul unei palete, astfel incat sa nu se rupa prazul. Se rastoarna, se taie felii si se serveste.

Varianta: terina poate fi preparata si din carne de rata si fazan, gasca si rata sau doar fie din fazan, fie din rata.

Sugestie pentru servit: ca fel principal se serveste cu salata verde si paine crocanta; ca aperitiv, cu toast si castraveciori</p>

Vote it up
169
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza