Terina de fasole cu usturoi

Invelita in frunze de vita-de-vie de un verde stralucitor si impanata cu masline verzi, aceasta terina cremoasa este deosebita
 
 
<p>Timp de preparare si de gatit: 2 3/4 ore, plus 8 ore muiere si 2 ore racire
Portii 8

Ingrediente

225 g fasole flageolet uscata, muiata cel putin 8 ore
1 ceapa mica taiata in jumatate
fasiute de coaja de lamaie
2 foi de dafin
10 frunze de vita-de-vie pastrate in saramura, sau cate este nevoie
115 g branza de vaci
2 catei de usturoi zdrobiti
1 lingura suc de lamaie
2 oua batute usor
2 linguri patrunjel tocat
50 g masline verzi umplute cu ardei iute, feliate
sare si piper
Pentru servit
1 andiva mica, frunzele
2 portocale curatate si desfacute in felii
45 g migdale prajite

Preparare

Se scurge fasolea lasata la muiat si se clateste sub jet de apa. Se pune intr-o oala impreuna cu ceapa, coaja de lamaie, foile de dafin si apa cat sa fie bine acoperita. Se da in clocot si se fierbe rapid 10 minute, apoi se micsoreaza flacara si se fierbe incet 45–60 de minute, sau pana cand se face frageda.
Intre timp, de scurg foile de vita si se clatesc sub jet de apa. Se intind cu grija pe prosoape de hartie si se sterg usor, pana se usuca. Se unge cu putin ulei un vas pentru terina sau o forma de copt si se captuseste cu frunzele de vita, asezate cu partea stralucitoare in sus, astfel incat sa depaseasca marginile vasului. Se pune vasul deoparte.
Se incalzeste cuptorul la 180°C . Se scurge fasolea si se arunca ceapa, coaja de lamaie si foile de dafin. Se pune fasolea intr-un castron si se sfarama cu un zdrobitor de cartofi pana ce se obtine o pasta omogena.
Se adauga branza de vaci, usturoiul, sucul de lamaie, ouale si patrunjelul si se asezoneaza cu sare si piper. Se amesteca bine, apoi se adauga maslinele. Se toarna mixtura in vasul captusit cu vita-de-vie, presand-o ca sa ocupe bine spatiul si sa fie neteda. Se impaturesc deasupra mixturii foile care atarnau peste marginile vasului. Se acopera si cu alte frunze, daca e nevoie.
Se acopera terina sau forma de copt cu folie de aluminiu, indoind si presand foaia peste marginile vasului, ca sa fie bine fixata. Se pune vasul intr-o tava de copt in care se toarna apa, intr-un strat gros cat doua treimi din inaltimea terinei sau formei de copt. Se da la cuptor 1 ora, sau pana cand suprafata terinei se simte ferma la pipait. Se scoate vasul din apa, se pune pe un grilaj metalic, la racit. Se lasa terina sa stea cel putin 2 ore inainte de a fi servita la masa.
Ca sa scoateti terina din vas, treceti lama unui cutit de-a lungul marginilor, printre terina si vas, apoi rasturnati terina pe un platou sau un fund de lemn. Se taie felii si se asaza frumos pe farfurii. Se orneaza fiecare portie cu frunze de andiva, feliute de portocala si migdale, si se serveste.

Avantaje
• Fasolea flageolet este plina de proteine, fibre solubile si carbohidrati cu amidon. Mai contine si cantitati folositoare de fier.
• Branza de vaci este preparata dintr-o amorsa de acid lactic, care ii da un gust proaspat, putin aspru. Contine cam jumatate din cantitatea de grasimi a unei branze tari, cum ar fi Cheddar.

Cateva idei
• Mixtura de fasole flageolet poate fi un sos delicios. Se omit ouale si se adauga 1 lingura de ulei de masline extra virgin si inca 1 lingura de suc de lamaie. Se pune amestecul intr-un castron si se serveste cu cruditati si paine.
• Pentru o terina din fasole aduki si praz, muiati 225 g de fasole uscata aduki 8 ore, apoi scurge-ti-o si clatiti-o. Puneti-o intr-o oala si acoperiti-o cu apa proaspata; adaugati 2 foi de dafin si o fasie de coaja de portocala. Dati in clocot si fierbeti rapid 10 minute, apoi micsorati flacara si fierbeti incet 45 de minute, sau pana se fra-gezeste. Scurgeti, punand deoparte 4 linguri din lichidul de gatit. Aruncati foile de dafin si coaja de portocala, apoi faceti piure fasolea, adau-gand lichidul pus deoparte. Amestecati-le cu 115 g branza de vaci, 55 g alune prajite si to-cate, 2 oua batute, 1 catel de usturoi pisat, 2 linguri tarhon proaspat, sare si piper. Fierbeti 225 g de praji tineri in apa clocotita 2 minute, scurgeti-i si clatiti-i cu apa rece. Stergeti-i cu prosoape de hartie. Captusiti vasul pentru terina sau forma de copt cu hartie pergament si turnati in el un sfert din amestecul de fasole. Asezati deasupra o treime din cantitatea de praji, taindu-i ca sa se aseze mai bine. Repetati straturile, terminand cu mixtura de fasole. Acoperiti vasul si dati-l la cuptor, ca in reteta principala. Serviti terina ornata cu frunze de salata verde.</p>

Vote it up
143
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza