Terapie genetică pentru daltonism?

Filtrele de culori și lentilele de contact fumurii ar putea îmbunătăți diferențierea culorilor și contrastul
 

Daltonismul nu crește riscul de a face alte boli de ochi, dar uneori cauzează frustrări în chestiuni practice. Poate fi greu de deosebit merele roșii de cele verzi sau ketchup-ul de sosul de ciocolată. Mai grav, poate fi greu de sesizat când carnea e gătită corespunzător. Asortarea șosetelor sau a altor haine, citirea hărților, decorarea casei și recoltarea căpșunilor pot să provoace și ele probleme. Unii daltoniști nu pot citi cum trebuie pe ecranul computerului.

Dar daltonismul nu vă împiedică să șofați. Lumina roșie și cea galbenă la semafor ar putea părea similare, iar verdele ar putea să pară un alb murdar, dar poziția lor le va semnala clar semnificația – chiar dacă s-ar putea să vă dați seama care dintre ele e aprinsă abia când vă apropiați destul de mult.

Deși nu există tratament, filtrele de culori și lentilele de contact fumurii pot îmbunătăți în unele cazuri diferențierea culorilor și contrastul.
Într-o bună zi, daltonismul ereditar ar putea fi tratat prin înlocuirea genelor ce conțin codul pentru celulele cu conuri deficitare sau lipsă. În experimentele pe animale, profesorul Jay Neitz și colegii săi de la Colegiul medical Wisconsin din Milwaukee au reușit să injecteze gene normale direct în retina șoarecilor. Gena umană pentru celulele cu conuri se integrează în celulele retinei la șoareci, dar, cum șoarecii au vedere în culori foarte slabă, efectul deplin încă nu e cunoscut. Mai durează ceva până la testele pe oameni, însă profesorul Neitz e convins că „terapia genetică va vindeca daltonismul“.

Vote it up
359
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza