Tensiunea arteriala ideala

Care sunt valorile ideale ale tensiunii arteriale la barbati si la femei si ce factori surprinzatori le perturba
 

<p>

Probabil ai auzit ca tensiunea arteriala ideala este „120 cu 70“, dar aceste valori pot varia mult in functie de o varietate de factori. Sexul, varsta, rasa si chiar cultura pot sa influenteze nivelul tensiunii.

Pentru a demonstra ce influenta are varsta asupra tensiunii arteriale, o simpla comparatie intre doua categorii de vârsta opuse, tinerii si vârstnicii, poate sa lamureasca lucrurile. Astfel, in cazul tinerilor cu vârste cuprinse intre 20 si 24 de ani, tensiunea arteriala medie are un nivel de 117 mmHg cu 77 mmHg, pe când in cazul vârstnicilor de 60-64 de ani, nivelul mediu al tensiunii arteriale este de 134 mmHg cu 87 mmHg.

Dupa cum se poate observa, valorile medii ale tensiunii arteriale cresc odata cu vârsta. Riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala inaintea vârstei de 55 de ani este mai mare in cazul barbatilor decât al femeilor, explica specialistii. Explicatia este ca, pâna la menopauza, in corpul femeilor se secreta o serie de „aparatori“ naturali ai sistemului cardiovascular.

Daca privim problema din punct de vedere demografic, barbatii afro-americani se supun unui risc mult mai ridicat de a suferi de hipertensiune arteriala. Factori controlabili care pot duce la hipertensiune arteriala Barbatii supraponderali si obezi au valorile tensiunii mai mari decât cei care au o greutate normala. In aceeasi situatie sunt si cei diagnosticati cu diabet de tip II sau cu valori ridicate ale colesterolului, mai ales aceia care nu-si tin aceste probleme sub control cu ajutorul dietei si al medicamentelor. Fumatorii si consumatorii de alcool au, de asemenea, tensiunea arteriala mai mare decât persoanele care nu au aceste vicii.

Un factor care influenteaza aproape brusc tensiunea arteriala este consumul crescut de sare si de grasimi. De altfel, in perioadele in care suntem predispusi la un consum exagerat de grasimi si de sare, cum sunt Craciunul, Pastele, dar si petrecerile de nunta sau de botez, persoanele cu hipertensiune pot prezenta puseuri periculoase de tensiune si chiar infarct miocardic sau accident vascular cerebral. In cazul femeilor tinere, valorile ideale - de 120 mmHg cu 80 mmHg - pot fi perturbate de administrarea pilulei contraceptive, potrivit Asociatiei Americane a Inimii. De asemenea, in sarcina poate creste tensiunea, iar daca atinge valori de 140/90, exista risc de pierdere a fatului.

Ce este tensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala este doua tipuri: sistolica si diastolica. Cea sistolica reprezinta presiunea exercitata de sânge asupra peretilor arteriali, la sfârsitul unei contractii a inimii, dupa ce a pompat sânge in circulatia sistemica. In schimb, cea diastolica este presiunea exercitata de sânge asupra peretilor arteriali, dar in intervalul cuprins intre doua batai ale inimii, adica atunci când muschiul se relaxeaza.

Mai multe detalii AICI

</p>

Vote it up
302
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza